Hlavní obsah

Španělské Zlaté pobřeží se vrací do módy

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pískovcové skály a zlatavý písek se postaraly o jméno pro asi šedesátikilometrový úsek pobřeží na severovýchodě Španělska – Costa Dorada. Kdosi to do češtiny začal překládat jako Zlaté pobřeží. A tak to zůstalo. Zní to možná o maličko lépe než správný název – Zlatavé pobřeží.

Foto: Turismo Salou

Pláž Llevant

Článek

Právě v těchto místech začali Češi před čtvrtstoletím Španělsko objevovat. První autobusy dorazily na severnější Costa Brava a postupně dojely i na trochu honosnější Costa Dorada.

Později přišla éra leteckých zájezdů, kterou ovládla Andalusie a Baleárské ostrovy. Teď se u nás Costa Dorada do módy vrací. Má tu výhodu, že ji mnozí znají a mohou se sem vrátit, aniž by podstoupili někdejší očistec, jakým byla cesta autobusem.

Uprostřed je Salou

Pokud má Zlaté pobřeží úplně přesné vymezení, znají ho asi jen místní. Návštěvníci se spokojí s tím, že jeho centrem, jak zeměpisným, tak i díky své pověsti, je Salou. Letovisko má svou starší i novou část, dvě dlouhé a široké pláže a na okrajích několik menších písčitých zátok.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Platja Llarga v Salou

Nejdelší a nejvíce navštěvované jsou pláže Llevant a Ponent přímo v Salou. Obě, široké a dlouhé nějaké dva kilometry, jsou vybavené vším, co v takovém místě návštěvník čeká — lehátka, slunečníky, půjčovny veškerého sportovního vybavení do vody i na suchou zem.

Na široké palmové promenádě jsou stinná zákoutí a dětská hřiště, stánky se zmrzlinou a s osvěžujícími nápoji.

Foto: Turismo Salou

Pobřežní promenáda

Široká a dlouhá je i přehlídka restaurací, kaváren a barů na protější straně promenády. Ty většinou ožívají před polednem a jsou otevřené dlouho do noci.

V hotelích, apartmánových komplexech a v pěti kempech má Salou celkovou ubytovací kapacitu, která přesahuje padesát tisíc lůžek.

Cambrils je klidnější

Nějakých patnáct kilometrů jižně od Salou je letovisko Cambrils. Kromě dlouhé a rozlehlé pláže Vilafortuny na severním okraji je zbytek pobřeží velmi členitý, zejména ta jeho část za rybářským přístavem. Tvoří ho malé, zpola uzavřené zátoky, jedna vedle druhé. Vlny z otevřeného moře se tam moc nedostanou a klidná hladina je ideálním místem pro děti a nepříliš zdatné plavce.

Foto: Profimedia.cz

Promenáda v Cambrils

Cambrils, podobně jako La Pineda na druhou stranu od Salou, nabízí podobné prostředí a podobná lákadla. Jejich stěžejním bodem ve dne jsou pláže a čisté moře s množstvím sportu a zábavy.

Po setmění přebírají hlavní úlohu restaurace, bary a kluby s diskotékami.

Když se vracejí rybáři

Jednu atrakci má však Cambrils navíc. Ráno, mezi šestou a sedmou, když všechno ještě spí, vyplouvají z tamního přístavu na moře rybářské čluny.

Vracejí se mezi čtvrtou a pátou odpolední a do přístavu se nahrnou zvědavci. Zejména pro suchozemce je to nevšední podívaná. Do plastových přepravek a do krabic třídí rybáři svůj celodenní úlovek. Ryby malé a velké, stříbrné, červené i tmavé, mezi tím krevety, krabi, chobotnice a všechna ta nešťastná havěť, která uvízla v sítích.

Podívaná trvá tak hodinu, než je vše roztříděno a krabice zmizí v rozlehlém skladu, z jehož oken vychází na vyhřáté molo mrazivý dech suchého ledu. Část úlovku se rozveze do restaurací, další zamíří do Salou, Tarragony, Barcelony…

S rybáři se mohou na moře vypravit i ti, kteří se o této činnosti chtějí dozvědět víc. Místní agentury vám zprostředkují několikahodinový výlet, při němž se v doprovodném člunu budete pohybovat v těsné blízkosti těch rybářských a sledovat jejich práci.

Chcete-li ji poznat ještě blíže, zaplatíte si za to, že vás některý z člunů vezme v šest ráno na palubu a s rybáři i se vším, co k tomu patří, na ní strávíte celý den.

Vláčkem na výlet

Podél pobřeží pendlují v pravidelných intervalech vláčky, které spojují jak letoviska na Costa Dorada, tak i některá vzdálenější. Vezmou vás i na výlet do Tarragony, vzdálené od Salou deset kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Římský amfiteátr v Tarragoně

Za půldruhé hodiny a sedm eur vás vláček dopraví až do 110 kilometrů vzdálené Barcelony. Tam končí na hlavním železničním nádraží, tedy v samotném centru města.

Tipy na cestu

Letecké zájezdy

S pravidelnými i charterovými lety mezi Prahou a Barcelonou se otevřela možnost dostat se na Costa Dorada rychle a pohodlně. Dvě a půl hodiny letu a půldruhé hodiny cesty autobusem do Salou.

S pravidelnými i charterovými lety mezi Prahou a Barcelonou se otevřela možnost dostat se na Costa Dorada rychle a pohodlně. Dvě a půl hodiny letu a půldruhé hodiny cesty autobusem do Salou.

Letecké zájezdy do severovýchodního Španělska nabízí několik našich cestovek.

Reus, Poblet

Chcete-li si pobyt u moře zpestřit výletem do vnitrozemí, můžete navštívit např. městečko Reus, pyšnící se budovami ve stylu modernismu. To je také kolébkou španělského vermutu, nedílné součásti místní gastronomie. Jiným zajímavým místem je cisterciácký klášter v Poblet, zapsaný na seznamu UNESCO. Rozlehlý a dobře udržovaný komplex přiblíží dějiny kraje v minulých staletích.

www stránky

costadaurada.info

visitsalou.eu

cambrils-turisme.com

portaventuraworld.com

larutadelcister.info

Tam je také jedna ze zastávek okružního autobusu „hop on, hop off“ (hop tam, hop ven), který staví u všech hlavních památek a pozoruhodností města. Vystoupíte, kde chcete, zdržíte se, jak dlouho chcete, a dalším autobusem pokračujete.

Reklama

Výběr článků

Načítám