Hlavní obsah

Za poznáním Ostrova pomocí interaktivních infokiosků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvníci Ostrova na Karlovarsku budou moci využívat interaktivní infokiosky nebo se prostřednictvím videopříběhů přenést do historie ostrovských památek. Na projekty, do nichž se zapojí i další města na české i německé straně Krušnohoří, chce Ostrov čerpat prostředky z přeshraničních dotačních výzev. Řekl to starosta Ostrova Pavel Čekan.

Foto: Profimedia.cz

Palác princů v Ostrově

Článek

„Projekt říká to, že by měly být vytvořeny informační systémy a takzvané infokiosky s aktivními obrazovkami. Na nich by mohl být prezentován kulturní a společenský program ve městě, popisovaly by naše historické památky. Tyto infokiosky by měly být na území města tři,” řekl Čekan.

Sloužit by mohly turistům především mimo pracovní dobu infocentra, více by se ale lidé mohli dozvědět i o dalších městech, které se do projektu zapojí. Na české straně jsou to Bečov nad Teplou, Jáchymov a Boží Dar.

Lákadlo pro turisty

Náklady na vytvoření infokiosků jsou přes tři milióny korun, dalších asi 700 000 plánuje město dát do druhého z projektů. Ten by pomocí videí se skutečnými nebo smyšlenými příběhy z historie měl lákat turisty k ostrovským památkám.

„V Ostrově by to mělo být šest lokalit. Videa s příběhy by si lidé ve svých chytrých telefonech nebo tabletech mohli přehrát pomocí QR kódů,” doplnil starosta. S uskutečňováním těchto projektů by město chtělo začít v roce 2017.

Poznávat historii města s pomocí chytrých telefonů už mohou například návštěvníci Aše, kde si do mobilů lze ve virtuální realitě promítnout podobu již zaniklého kostela přímo na místě, kde dříve stál. O vytvoření virtuální naučné stezky projevil zájem také Chodov na Sokolovsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám