Hlavní obsah

Moravský kras zve turisty do nového Domu přírody

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První turistickou sezónu má před sebou turistické centrum nazvané Dům přírody v Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Moravský kras na Blanensku. Přírodovědci jej vybudovali nedaleko Skalního mlýna v centru krasu za 86 miliónů korun. Začínají u něj četné stezky protínající toto území.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Dům přírody je moderní stavba vyrobená ze dřeva a kamene.

Článek

Posláním objektu je představit veřejnosti z vědeckého pohledu význam Moravského krasu, řekl Právu vedoucí této CHKO Leoš Štefka. V Domě přírody najdou příchozí stálou expozici, která je seznámí s tím, že je v krasu přes tisíc jeskyní, z nichž mnohé nebyly dosud probádány.

Další část se věnuje chráněným rostlinám a živočichům. Málokdo například ví, že v Česku roste pouze v propasti Macocha vzácná rostlinka kruhatka Matthioliho nebo že její podzemí je domovem 27 druhů netopýrů.

Expozice také ukazuje, jak by kras vypadal, kdyby v něm ochranáři v devadesátých letech neuzavřeli pro osobní dopravu dva kaňony – Pustý a Suchý žleb. Jejich uzavření vyvolalo kdysi vlnu protestů. Podle vědců bylo ale nutné k ochraně nejcennějších částí CHKO.

Šedesátileté výročí

Letos slaví kras již 60. výročí od svého vyhlášení. Dům přírody je postavený ze dřeva a kamene tak, aby svým vzhledem zapadal do kraje s hlubokými lesy. V tamní posluchárně si lze prohlédnout film ve formátu 3D o Moravském krasu. Součástí nového centra je také prodejna s regionálními produkty.

„Pokud budou lidé vědět, v čem je kras výjimečný, budou jej více chránit,“ doplnil Štefka s tím, že většinu nákladů na projekt financovala EU. Součástí nového střediska je také nově vybudované turistické informační centrum u nedaleké propasti Macocha.

V národních parcích i CHKO v Česku postupně vznikají Domy přírody jako expozice, které nepřibližují turistické atrakce těchto lokalit, ale jejich přírodní jedinečnost. Centrum v krasu je šestým turistickým střediskem svého druhu v republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám