Hlavní obsah

V Brdech začalo vyznačování chráněné krajinné oblasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Brdech včera začalo vyznačování hranic chráněné krajinné oblasti, která vznikla letos 1. ledna na území někdejšího vojenského újezdu. První ze 103 hraničníků byl instalován u Kozičína na Příbramsku nedaleko hájovny zvané U Slaniny. Sdělila to mluvčí Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Karolína Šůlová.

Foto: Profimedia.cz

Velký rybník v Brdech.

Článek

Hraničník je přibližně dvoumetrový dřevěný sloupek se stříškou a tabulí s velkým státním znakem České republiky, tabulí s označením CHKO, názvem oblasti a doplňkovou tabulkou s informacemi.

„Hraničníky umisťujeme k vybraným přístupovým cestám. Návštěvníky upozorňují na to, že vstupují do chráněné krajinné oblasti. Bude ještě doplněna tabulka, která informuje nejen o nadmořské výšce, rozloze a charakteru území, ale také o zajímavostech, na které se turisté mohou těšit při svých výletech,” uvedl vedoucí CHKO Brdy Bohumil Fišer.

Pěším a cykloturistům v Brdech se zatím otevřelo 20 až 30 procent území bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené, až skončí povrchový pyrotechnický průzkum. Termín mají vojáci do konce příštího roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám