Hlavní obsah

New York slaví 390 let od založení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před 390 lety, 4. května 1626, zakoupil guvernér nizozemské kolonie Nové Holandsko Petr Minnewit od Indiánů za 60 guldenů ostrov Manhattan a založil na něm město Nový Amsterodam. Dal tím základ dnešní megapoli New Yorku.

Foto: Profimedia.cz

New York, Manhattan

Článek

Současný název město dostalo o 38 let později, kdy se holandská kolonie dostala po prohrané válce do rukou Angličanů. Noví majitelé panství přejmenovali na počest vévody z Yorku, budoucího anglického krále Jakuba.

Oblast dnešní světové metropole a nejlidnatějšího města USA původně obývali indiáni a prvním Evropanem, který ji prozkoumal, byl začátkem 16. století italský mořeplavec Giovanni da Verrazano.

Patrnější stopy však na místě zanechal až o století později jeho následovník, anglický objevitel v holandských službách Henry Hudson. Právě Holanďané se zde jako první přistěhovalci ze starého kontinentu usídlili — na jižním cípu ostrova Manhattan.

Vyhlídka One World ObservatoryVideo: One World Observatory

Americkou metropoli loni navíc navštívil rekordní počet turistů, skoro 60 miliónů, což bylo o 1,8 miliónu víc než v roce 2014. A to i přes obavy z možného teroristického útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám