Hlavní obsah

Historickým městem roku 2015 je Příbor

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Titulem Historické město roku 2015 se od úterý 19. dubna může pyšnit Příbor v Moravskoslezském kraji. Rodiště zakladatele psychoanalýzy Sigmunda Freuda zvítězilo v soutěži o nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, kterou vyhlašuje ministerstvo kultury.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí Sigmunda Freuda v Příboru

Článek

„Nepočítali jsme s tím, byli jsme jedním ze čtrnácti. A radost je obrovská, je to ocenění práce všech lidí, i mého předchůdce pana Strakoše (Milan Strakoš stál v čele Příbora od prosince 1989 do listopadu 2014, loni v únoru zemřel - pozn. red.) a vážíme si toho,“ řekl krátce po převzetí ceny ve Španělském sále Pražského hradu příborský starosta Bohuslav Majer (ČSSD).

Potvrdil, že s oceněním je spojena odměna milión korun, a prozradil, že by je rád, pokud to schválí orgány města, použil na varhany v kostele svatého Valentina.

Příbor se do nejužšího finále ceny dostal za více než 20 let podruhé, letos porazil taková města jako Jičín, Luhačovice, Karlovy Vary či Kutná Hora.

Lidé nechtějí ruiny

„Ono to není jen o památkách jako takových, ale je to i o zvycích, je to i o tom, jak občané k tomu přistupují, a ta komise, když u nás byla, tak obdivovala, jak to máme celkově zařízeno, že obnovujeme tradice a podobné věci,“ nastínil Majer.

Místostarostka Dana Forišková (KDU-ČSL) upozornila, že v Příboře jsou lidé pro památky nadšení. „Protože kolem nich denně chodí a chtějí, aby byly krásné, a ne aby to byly ruiny.“

První písemná zmínka o Příboře je z roku 1251. Městskou památkovou rezervací bylo historické centrum prohlášeno v roce 1989, její velikost je 8,5 hektaru. Dnes má 64 nemovitých kulturních památek a dalších 12 objektů je k prohlášení za památku navrženo.
Nejvýraznějším počinem loňského roku ve městě se stala revitalizace zahrady Piaristického kláštera za zhruba 20 miliónů korun. Příborští s ní ukončili 19 let dlouhou opravu největší kulturní památky ve městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám