Hlavní obsah

Do Nizozemska za Boschem. Na závěr obří výstavy tam chystají speciální noc

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

’s-Hertogenbosch

Výstava obrazů Hieronyma Bosche táhne. Doposud ji navštívilo již přes 220 tisíc osob, a to ještě zbývá něco přes tři týdny. Muzeum již potřetí rozšířilo návštěvní hodiny a na poslední víkend výstavy plánuje specialitu. V noci ze soboty na neděli bude umožněn speciální noční vstup a muzeum tak bude na samotný závěr výstavy otevřeno 39 hodin v kuse.

Foto: Het Noordbrabants Museum/Joep Jacobs

Nizozemské muzeum, ve kterém se výstava nachází.

Článek

Kdo ji ještě nestihl, tak má nejvyšší čas, aby se rozkoukal. Muzeum není nafukovací a dodržuje časové sloty pro hosty, aby si mohl každý výstavu užít a neprat se o místo podobně, jako je tomu v Paříži u obrazu Mony Lisy. I proto se tam v pátek rozhodli potřetí prodloužit otevírací dobu.

Od 22. dubna do 6. května tak bude výstava otevřena od 8:00 do jedné hodiny ranní. Sedmého května pak otevře své brány také v osm ráno, ale uzavře je až v 11 hodin večer v neděli. Na návštěvníky v noci čekají speciální hudební intermezza a po celou noc bude taktéž otevřena muzejní restaurace, aby se mohli občerstvit.

Šanci máte i na místě

„Očekávali jsme hodně návštěvníků, nicméně skutečnost, že budou on-line lístky na celou výstavu zcela vyprodány během třetího týdne výstavy, to jsme vážně nepředpokládali. Prodloužili jsme tedy otevírací dobu a nějaké lístky jsou k dispozici vždy i na místě. Rezervace online je ale nejjistější, protože návštěvníkům garantuje vstup,” řekla Novinkám Stephanie Bosmaová z Het Noordbrabants Museum, kde se výstava koná.

Foto: Archív Het Noordbrabants Museum

Hieronymu Bosch: Poslední soud (1495-1505)

Pokud přemýšlíte způsobem, že byste na výstavu vyrazili raději v týdnu, protože o víkendu bude na místě jistě ještě více lidí, tak vězte, že podle pracovnice muzea si nepomůžete. Mezi počtem návštěvníků v týdnu a o víkendech totiž prý není žádný rozdíl.

Za uměním i tulipány?

Příprava projektu trvala devět let, přičemž vystavená díla jsou zapůjčena z celého světa. Bosch se řadí mezi představitele rané renesance. Jeho obrazy jsou plné halucinací, nočních můr a hříšníků, ale i světců a andělů. Díla lze chápat jako alegorie úpadku doby a obraz tehdejší neřestné společnosti.

Vstupné pro dospělé činí 22 eur, děti od 4 do 17 let pak zaplatí jen symbolická dvě eura. A pokud tápete, kde ’s-Hertogenbosch vlastně leží, vězte, že se nachází přibližně 35 kilometrů severně od Eindhovenu.

A pokud cestujete autem, jistě je zajímavou variantou rozšířit si cestu i o městečko Keukenhof ležící nedaleko Amsterdamu a navštívit tamější slavný květinový park. Detaily k tomuto výletu najdete případně zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Boschova monstra ožívají v Nizozemsku

Malíř ďábla, jak se Hieronymu Boschovi přezdívalo, se po půl tisíciletí prostřednictvím svých děl vrací na místo činu. O výstavu v nizozemském městě...

RECENZE: Hieronymus Bosch jako syn své doby

K letošnímu pětistému výročí smrti malíře Hieronyma Bosche vychází v českém překladu kniha Garyho Schwatze nazvaná Hieronymus Bosch (Cesta do nebe a pekla).

Výběr článků

Načítám