Hlavní obsah

Kamenný strážce útesu: Irský hrad stojí vysoko nad propastí

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letecké záběry hradu Dunluce v Severním Irsku zachycují monumentalitu někdejšího kamenného panství, z něhož dnes zbyly už jen zubaté ruiny. Obrysy hradu jsou však stále dobře patrné.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zřícenina hradu Dunluce v Severním IrskuVideo: AP

 
Článek

Dunluce leží západně nedaleko Bushmills, městečka proslulého výrobou tradiční irské whisky. Rozvaliny hradu, který vznikl pozdějším rozšířením tvrze ze 13. století, trčí z vysokého útesu, o který se vespod tříští mořské vlny. Člověku se to chce nazvat tajuplnou romantikou. Kdysi ale toto místo bylo spíše tajemné, odříznuté od civilizace, zdánlivě na konci světa.

Právě umístění na útesu způsobilo v 17. století částečné narušení hradu, když se jeho část společně s utrženým kusem skály zřítila do moře. Dnes si stavbu lze prohlédnout nejen bez této zřícené části, ale také bez střechy a mnoha dalších součástí, jež postupně schroustal zub času.

Hrad Dunluce se stal v průběhu let nejen turistickou zastávkou, ale také inspirací pro některé umělce. Například byl předlohou pro hrad Cair Paravel z knižní série Letopisy Narnie od C. S. Lewise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám