Hlavní obsah

Praha navazuje další přímé letecké spojení s Čínou

Právo, ČTK, Radek Plavecký
Aktualizováno

Praha má od čtvrtka další přímé letecké spojení s Čínou. Po linkách do Pekingu a Šanghaje budou letadla Sichuan Airlines létat do české metropole také z města Čcheng-tu. První spoj přistál na letišti v Ruzyni ve čtvrtek kolem poledne.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Letadlo Sichuan Airlines

Článek

Zatím jde o dva charterové lety s přistáním ve čtvrtek 25. února a v sobotu 5. března. „Jednání dále probíhají, rozhodnutí o další podobě spojení mezi Prahou a Čcheng-tu však stále závisí na získání potřebných povolení od čínských úřadů," uvedla na začátku února mluvčí pražského letiště Marika Janoušková.

Z pražského Letiště Václava Havla vzlétlo v úterý po poledni první letadlo na nové přímé lince Praha — Čchengh-tu. Na trasu byl nasazen letoun Airbus A330 v uspořádání pro více než 200 cestujících, schopný je ale pojmout i více než 300 lidí.

České hlavní město je tak spojeno s hlavním městem čínské vnitrozemské provincie S-čchuan, které má více než 11 miliónů obyvatel a je považováno za jedno z průmyslových center Číny.

Letecké spojení mezi Prahou a Šanghají začne fungovat od 2. dubna. Letadla společnosti China Eastern Airlines budou na trase létat třikrát v týdnu v úterý, ve čtvrtek a v sobotu. Koncem loňského září spustil přímé letecké spojení mezi Prahou a Pekingem dopravce Hainan Airlines.

Štědří turisté

Počet cestujících mezi Prahou a Čínou dosáhl loni 50 000, meziročně o 46 procent více. Největší zájem je o Šanghaj (22 300 cestujících), Peking (18 800) a Kanton (2900).

Čínští turisté v Česku loni poprvé utratili ze zahraničních návštěvníků ze zemí mimo EU nejvíc. [celá zpráva]

Jejich podíl na útratách turistů ze států mimo Unii stoupl na 25 procent, předloni to bylo 14 procent. Vyplývá to z údajů společnosti Global Blue, která turistům ze zemí mimo EU zprostředkovává vracení DPH. Do Česka loni přijelo 285 000 Číňanů, meziročně o 74 000 víc.

Reklama

Výběr článků

Načítám