Hlavní obsah

Litoměřice budou bojovat o titul Historické město roku 2015

Litoměřice budou za Ústecký kraj bojovat o titul Historické město roku 2015. Uspět chtějí díky péči o městskou památkovou rezervaci a historický vzhled města. Atraktivní se snaží být Litoměřice pro turisty i obyvatele. O výsledcích krajského kola soutěže ve středu informoval mluvčí územního pracoviště Národního památkového ústavu v Ústí nad Labem Daniel Vágner.

Foto: Profimedia.cz

Historické domy na Mírovém náměstí v Litoměřicích

Článek

V předchozích dvou letech skončily Litoměřice pokaždé druhé. Teď za sebou nechaly Žatec, Terezín, Českou Kamenici a Kadaň. Poslední dvě města spolu s Kláštercem nad Ohří už v minulosti v republikovém kole vyhrála. „V letošním roce zúročilo své dlouhodobé snažení a projekty město Litoměřice," uvedl Vágner.

„Kladně lze hodnotit nejen péči o samotné památky, ale i celkové prostředí městské památkové rezervace Litoměřice," doplnil Vágner. „Jde o ocenění dlouholeté práce v oblasti údržby a regenerace památek a realizace akcí, které vylepšují nejen celkový vzhled historického jádra, ale zároveň vytváří podmínky pro to, aby se v něm lidem dobře žilo a bylo turisticky atraktivní," řekl k vítězství v krajském kole starosta Ladislav Chlupáč.

Do Programu regenerace městské památkové rezervace se město zapojuje od roku 1992. Od té doby se změnilo využití gotického hradu, v němž se konají semináře, konference, oslavy a akce spojené třeba s degustací vína.

Stálá expozice Důl Richard v proměnách času vznikla v podzemní části radnice, od loňska je přístupná expozice o komiku Felixu Holzmannovi. Oživit se snaží radnice řadu památek. Bývalou hvězdárnu město pronajalo za symbolickou částku Sváťovu divadlu, starobylou věž ve Velké Dominikánské ulici Dílně ručního papíru.

Dopravní komplikace turisty neodradily

Hodnotící komisi zajímaly také počty turistů. Právě Litoměřice patří v regionu mezi hojně navštěvované lokality. Počet turistů v Litoměřicích loni přes komplikace v dopravě neklesl. Od ledna do září prošlo informačním centrem ve městě na soutoku Labe a Ohře 35 000 návštěvníků, z toho zhruba 6400 cizinců.

Letošní rok se ve městě ponese ve znamení oslav Karla IV. Body získalo město v krajském kole i za četné kulturní, osvětové a sportovní akce pořádané v historickém jádru, mezi nimiž kromě těch tradičních jako vinobraní nechybí módní přehlídky, čtení v parku Václava Havla, koncerty pod širým nebem.

Litoměřice postupují do celostátního kola. O tom, zda uspějí, rozhodne hodnotící komise, která město navštíví v první polovině března.

Reklama

Výběr článků

Načítám