Hlavní obsah

Na Kanárských ostrovech vzniklo první podmořské muzeum v Evropě

Na Kanárských ostrovech postavili první podmořské muzeum v Evropě. Veřejnosti se otevře koncem tohoto měsíce, ale navštívit ho bude moci jen ten, kdo se umí potápět. Informoval o tom španělský deník El País.

Foto: Profimedia.cz

Sochy nového podmořského muzea na Kanárech

Článek

Mezi sochami, které spočívají v hloubce 14 metrů pod hladinou, je i sousoší Vor z Lampedusy, které odkazuje na současnou uprchlickou krizi v Evropě. „Instruktoři potápění, kteří budou návštěvníky doprovázet, dostali umělecké školení. Každé sousoší má totiž svůj příběh," vysvětluje jeden z iniciátorů projektu José Juan Lorenzo.

Foto: Profimedia.cz

Expozice pod mořskou hladinou je přístupná jen s potápěčskou výbavou.

Sochy jsou umístěny v zátoce Coloradas ve městě Yaiza na ostrově Lanzarote. Jejich autorem je britský sochař Jason deCaires Taylor, který na Lanzarote žije. V první fázi je zatím pod hladinou Atlantiku k vidění 60 soch, do ledna příštího roku by tam mělo být celkem 300 postav v 10 instalacích.

Foto: Profimedia.cz

Jason deCaires Taylor promítl do své tvorby i současnou uprchlickou krizi v Evropě.

Taylor na projektu pracoval dva roky na souši, než získal povolení umístit sochy na mořské dno. Jedenačtyřicetiletý britský umělec má již s podobným projektem zkušenost z Mexika, kde je 500 jeho soch od roku 2009 na dně Karibiku u pobřeží města Cancún. Ročně toto Podmořské muzeum umění (MUSA) navštíví ročně v průměru 200 000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám