Hlavní obsah

Kubánské turistické kapacity praskají ve švech

Zatímco ještě před rokem nebyl v kubánských hotelech problém najít volné místo a na turistické autobusy se nestály fronty, dnes cizinci mnohdy zažívají rozčarování. Jejich počet se totiž po uvolnění amerického omezení zvýšil téměř o pětinu a spolu s tím výrazně rostou i ceny. Někteří znalci poměrů však tvrdí, že státem ovládaný turistický průmysl není na další nápor připraven, napsala agentura Reuters.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Havana

Článek

Tisíce Američanů si po zlepšení vztahů mezi oběma státy, které loni vedlo ke zrušení restrikcí Washingtonu pro americké turisty, mohou dopřát cestu na ostrov geograficky nepříliš vzdálený od Floridy, za niž byli dříve pokutováni. Podle Reuters z toho mají radost lidé, kteří vydělávají na turistech. Tedy například Kubánky, které v barevných šatech, s květinami ve vlasech a doutníky v ústech pózují turistům před fotoaparáty.

Ještě nedávno si tyto ženy účtovaly dolar, nyní už je to pětkrát tolik (125 korun). Zdražují i taxikáři nebo restaurace, v některých dříve dostupných hotelech je obtížné najít místo, a i jejich ceny jdou proto nahoru.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Šašek s doutníkem

Na Kubu loni přijel rekordní počet turistů, 3,5 miliónu, což je o 17,4 procenta více než předminulý rok. Počet Američanů se zvýšil dokonce o 77 procent, takže jich dorazilo 161 000, do čehož nejsou započítáni američtí Kubánci navštěvující své příbuzné na ostrově.

Pokojů je málo, nestíhá ani doprava

Kubánská vláda sice slibuje, že počet pokojů v hotelech vzroste do pěti let z dnešních 63 000 na 85 000, podle některých znalců však turistický průmysl nebude na očekávaný nápor zvláště z USA stačit. „Od dopravy z letiště po kapacitu restaurací je infrastruktura plně vytížena," řekl agentuře Reuters zakladatel cestovní kanceláře zaměřené na turisty z USA Collin Laverty.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Varadero na Kubě

V zemi funguje několik velkých zahraničních hotelových řetězců, jejichž pokoje jsou v poslední době rychleji než v minulosti obsazeny, a řada státem vlastněných hotelů, v nichž často zbývá jen málo ubytovacích kapacit. Řada turistů, kteří chtěli na Kubě objevit poklidný karibský ráj nezasažený masovou turistikou, to už podle Reuters sotva stihne.

Jako třeba Němka Gisela Hoimanová, která se v lednu neúspěšně snažila najít volný turistický autobus z Havany do Santiaga de Cuba. „Bylo to příliš obtížné, příliš mnoho dalších turistů. Čekali jsme ve frontě a posílali nás od přepážky k přepážce. Nemyslím, že by Kuba byla připravena na tolik turistů," řekla zklamaná návštěvnice ostrova.

Foto: Profimedia.cz

Centrum Havany

Někteří turisté ze zemí, které ani dříve nijak neomezovaly cesty svých občanů na komunisty ovládaný ostrov, si nyní stěžují, že kvůli velkým finančním možnostem Američanů jsou odkázáni na levnější a méně kvalitní ubytování.

„Je to trochu jako facka do tváře, když to byli Kanaďané a Evropané, kteří pomáhali držet kubánskou ekonomiku nad vodou v posledních 25 letech," řekla majitelka kanadské cestovní kanceláře specializované na Kubu Keri Montgomeryová, jejíž klienti nyní obtížně shánějí místa v dříve dostupných lepších hotelech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám