Hlavní obsah

Evropa vítá nový rok různě

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako se liší v jednotlivých evropských státech oslavy Velikonoc či Vánoc, různí se také zvyky, jimiž Evropané vítají právě začínající rok. Tyto oslavy se neomezují zdaleka jen na přípitek či ohňostroj, přinášejí s sebou vždy kousek historie a symboliky.

Foto: Profimedia.cz

Nový rok je za dveřmi.

Článek

Ačkoliv se silvestrovské a novoroční zvyklosti často diametrálně liší, jedno má většina z nich společné — má lidem zajistit celoroční přízeň štěstí. To je přece univerzálním pomocníkem v jakékoliv oblasti života. Méně prospěšným pojítkem je bolehlav po bujarých silvestrovských oslavách.

Ve Španělsku nesmí v rámci silvestrovského občerstvení chybět na stole hroznové víno. Jakmile začne odbíjet půlnoc, Španělé snědí s každým úderem hodin jednu kuličku — pro štěstí.

Foto: Profimedia.cz

Španělé jedí o půlnoci na přelomu roku 12 kuliček vína. Mívají je předem spočítané a nachystané.

Řekové se zase utkávají ve stolních hrách a kartách. Vítězové pak mají skvěle našlápnuto k úspěchům po celý rok. Má to co dělat s nám dobře známým rčením: jak na Nový rok, tak po celý rok.

V Rakousku sázejí na talismany a náhled do budoucnosti skrze odlitky olova. Lijí ho do chladné vody či sněhu. Vzniklé tvary mají napovědět, co dotyčné v právě započatém roce čeká. Tato tradice vyžaduje notnou dávku fantazie, ve spojení s alkoholem je navíc dobré veškerá „poselství” nebrat úplně vážně.

Foto: Profimedia.cz

V Rakousku patří k novoročním tradicím lití olova.

Bulhaři vyhánějí zlé duchy. Oblékají se na to do kožešinových převleků a dřevěných masek. Dobrému a šťastnému roku podle nich předchází očištění od všeho špatného.

V Dánsku se lidé v rámci novoročních oslav setkávají se svými přáteli a věří, že štěstí přinášejí střepy. Rozbíjejí proto u dveří nádobí. Čím více střepů, tím samozřejmě více práce s úklidem, ale hlavně také o to větší štěstí.

Ani v Česku tradice neumírají

Spousta alkoholu, jídla a o půlnoci přípitek pod ohňostrojem — tak dnes (nejen) v Česku oslavujeme konec starého roku a příchod toho nového. Naši předkové tento čas ale prožívali jinak. Tomuto přechodu přikládali velký význam a věřili, že způsob, jakým ho stráví, ovlivní jejich budoucnost. Alespoň tedy na následujících 12 měsíců.

Silvestrovská večeře bývala obdobnou slávou jako ta štědrovečerní. Na novoroční tabuli se pak objevovala například čočka, která symbolizovala bohatství. Obvykle se podávala s vajíčkem, které představuje nový život. Tento pokrm má v mnoha českých domácnostech na Nový rok své místo i dnes.

Foto: Profimedia.cz

Čočka s volským okem patří dodnes mezi tradiční novoroční pokrmy.

Dříve si správné hospodyňky na konci roku zvláště dávaly záležet na úklidu. Na Nový rok totiž kupříkladu nesměly zametat, aby z domu nevymetly štěstí.

Tradicí, kterou velmi dobře známe a která přežívá i v moderní době, jsou novoroční předsevzetí. Mají náš život změnit k lepšímu. V této oblasti ale talismany ani symbolika nepomohou. K vylepšení života v nadcházejícím roce nezbývá než daná předsevzetí poslušně dodržovat.

Asi nezbývá než popřát hodně štěstí a silné vůle. A také rada, abyste na svém seznamu předsevzetí ponechali jen ta realizovatelná.

Reklama

Výběr článků

Načítám