Hlavní obsah

Keltská Bretaň s vůní palačinek

Novinky, Mgr. Martina Košlíková, Asociace cestovních kanceláří ČR

Nekončící výhledy do dálek, skalnaté útesy omývané drsným Atlantikem, hrdě se tyčící majáky, všudypřítomné loďky, to je zcela odlišná chuť západního výběžku Francie. Neváhejte a ponořte se do poznávání nezaměnitelné Bretaně.

Foto: archiv ACK ČR

Bretaň

Článek

Území s více jak třemi milióny obyvatel se vyznačuje zcela odlišným rázem než zbylá Francie. Bretaň charakterizuje svébytná kultura a vlastní historie. Svou nezávislost ztratila až v 16. století, kdy byla připojena k Francii. Přes opakované snahy ji získat zpět si prosazuje na Francii alespoň značnou autonomii. Silné regionální cítění se projevuje i v použití místních symbolů, z nichž právě vlajka je snad nejvíce využívaným prvkem. Vlajku naleznete nejen na oficiálních institucích, ale také jako samolepku na automobilech. Téměř na každém kroku pak na vás dýchne historie Keltů a množství keltských legend, které se k tomuto území pojí.

Ve Francii jedině francouzština! Známé to pravidlo v zemi galského kohouta. V západním cípu vám navíc ale popletou hlavu bretonštinou. Většinu názvů a cedulí najdete dvojjazyčně. Bretonština jako keltský jazyk má navíc málo společného s francouzštinou.

Foto: archiv ACK ČR

Kudy tam?

Cestujete-li rádi automobilem, neváhejte již cestou nasát atmosféru a zastavit se k prohlídce Paříže nebo vybraných zámků na Loiře. Na cestě do města Rennes strávíte za volantem přibližně 14 hodin. Cestování je po Bretani pohodlné, silnice jsou na dobré úrovni. Na rozdíl od Francie jsou zde dálnice bez poplatku. Na svých cestách dodržujte pravidla silničního provozu, v opačném případě jsou pokuty dost vysoké.

Pro svou cestu do Bretaně můžete využít řadu leteckých dopravních společností, které obsluhují několik bretonských letišť. Většinou se ale jedná o lety s přestupem. Možnou variantou je také volba letu pouze do Paříže, odkud vás na pobřeží Atlantiku dovezou rychlovlaky TGV. Z hlavního města z nádraží Montparnasse jste v Rennes za dvě hodiny a v Brestu nebo Quimperu za čtyři hodiny.

Autobusovou dopravu nabízejí zejména cestovní kanceláře, které nabízejí pestrou škálu poznávacích zájezdů tak, abyste mohli z Bretaně poznat co nejvíce.

Bretaň je také dobře uzpůsobena cestování pomocí místních dopravních prostředků, a to od vlakových linek až po autobusy. Doporučujeme využívat oficiální portál Breizhgo.com, který vám poradí cestu pro všechny možné dopravní prostředky, a to od kola až po městskou dopravu či lodě spojující i malé ostrůvky.

Foto: archiv ACK ČR

Deštník a pláštěnka?

K nejteplejším měsícům patří červen a červenec, kdy je počasí stabilní. Teplé sluneční paprsky prohřívají Bretaň ale již od května a až do září. Během léta vás budou ke koupání lákat nádherné pláže, voda je zde ale o něco chladnější. Rozhodně používejte opalovací krémy, i pokud je slunce pod mrakem nebo je větrno. Podnebí je zde mírné a převážně vlhké. Všeobecně platí, že jih je teplejší, na rozdíl od severní části poloostrova, která má chladnější počasí. Pozor ale na výjimky, kudy proudí Golfský proud. Mráz vás tu nepotká ani v zimě. Doporučujeme však na vaše cesty za poznáním s sebou přibalit pláštěnky i deštníky, místní počasí může být nevyzpytatelné.

Příroda nebo památky?

Jelikož se jedná o jednu z nejnavštěvovanějších oblastí Francie, stojí určitě za to si projet Bretaň po celém pobřeží. Cestou pak můžete navštívit řadu měst a vesniček, ale i nádhernou krajinu. Jedná se například o hlavní město regionu Rennes, v jehož centru naleznete různobarevné udržované hrázděné domy typické pro tento kraj.

Foto: archiv ACK ČR

Nevynechejte ani Morbihanský záliv, který v překladu znamená malé moře. Setkáte se tu téměř se středomořskou vegetací a malými ostrůvky dostupnými při odlivu suchou nohou. Přímo u zálivu je pak město Vannes, jehož centrum tvoří opevněné hradby. Pokud jste již v Bretani, nelze vynechat megalitické stavby. Mezi nejnavštěvovanější oblasti s výskytem těchto pravěkých památek patří Carnac, kde je na tři tisíce menhirů. Neboli dlouhých kamenů, které jsou posázeny na délce 8 km. Stáří těchto megalitů se odhaduje od 5000 do 2000 let př. n. l.

Mezi cíle turistů patří také město Quimper proslavené svými hrnčíři a výrobou fajánsové keramiky. V jádru města lze spatřit i dominantu gotické katedrály Saint-Corentin. Kouzelným místem pro návštěvu jsou také pobřežní lázně Bénodet.

Foto: archiv ACK ČR

Velmi navštěvované je také korzárské přístavní město St. Malo, kde najdete středověké hradby, po kterých se můžete procházet. Zajímavostí je, že toto město, původně ostrov, bylo obnoveno dle původních plánů, když bylo za války vybombardováno. Necelých 50 km od něj naleznete jeden z nejkrásnějších mysů Bretaně neboli Cap Fréhel s dominujícím majákem. Určitě vás zde okouzlí nádherné výhledy na útesy a všudypřítomný vřes. Nedaleko od této přírodní rezervace se nachází i krásné pláže pro koupání. K vyhledávaným mysům patří i Pointe Du Raz, nejzápadnější část Bretaně. Než zde byl postaven maják, ztroskotalo tu mnoho lodí. I kvůli všudypřítomným skaliskům.

Milovníci jachtingu zajisté ocení místní krásné a členité pobřeží. Je nutné však počítat s velkými rozdíly mezi přílivem a odlivem. Pro Bretaň jsou charakteristické vysoké přílivy a naopak hodně nízké odlivy, které vám dovolí poznávat daleké pobřeží suchou nohou. Při svých toulkách buďte ale opatrní, voda se vrací rychle.

Foto: archiv ACK ČR

Kousek od hranice Bretaně s Normandií naleznete Mont St. Michel. Hned po Paříži nejnavštěvovanější cíl turistů. Tohle magické místo vás prostě okouzlí. Mont St. Michel byl původně malý ostrůvek s klášterem, ale později k němu byla vybudována příjezdová cesta. Samotný klášter je turistům přístupný a nabízí úchvatné interiéry i zahradu s vyhlídkou. Právě zde naleznete největší rozdíly v hladině moře, kdy se zatopí parkoviště, a někdy dokonce i příjezdová cesta. V roce 1979 byla tato památka zapsána na seznam světového dědictví UNESCO.

Foto: archiv ACK ČR

Bretaň žije jednotlivými akcemi, kterých je tam vskutku plno. Využijte proto nabídky, kterou najdete i na oficiálním turistickém portálu Bretaně, jehož mutace jsou i v anglickém, německém či italském jazyce.

Crêpes, nebo galettes?

Milujete palačinky? Nejrůznější chutě a příchutě ochutnáte v celé zemi, ale zejména v tomto regionu je jejich chuť nezaměnitelná. Na výběr budete mít nejrůznější chutě, od suchých variant po nejrůznější příchutě. Výborné jsou s potřeným máslem nebo posypané cukrem. Děti určitě neodolají palačinkám s čokoládou. Tyto zpravidla sladké světlé palačinky z pšeničné mouky jsou označovány jako crêpes. Další variantou jsou slané palačinky, tzv. galettes, které se dělají zejména z celozrnné mouky, a jsou proto tmavé. Oblíbené jsou se sýrem a vejcem.

K místním specialitám také patří jednoduchý a přesto výtečný koláč zvaný far, v bretonštině farz forn, který jistě ocení milovníci švestek. S ohledem na geografickou polohu jsou samozřejmostí pro místní kuchyni také dary moře a ryby. Bretonská kuchyně je velice pestrá, také díky tomu, že se jedná o velice úrodný kraj.

Máte-li rádi jablečné mošty a podobné nápoje, stojí za ochutnání místní cidre. Opatrně, většina variant obsahuje alkohol. Sladká varianta doux má 2 % alkoholu a suchá brut až 4 %. K tradičním nápojům patří i pálenka kalvados.

Čtyřnohé kamarády s sebou

Neváhejte si s sebou vzít i své domácí mazlíčky. Mnoho ubytovacích kapacit v Bretani je připraveno přijmout vás i vašeho miláčka. Dokonce naleznete i vybrané pláže, kam vás psí kamarád může doprovázet. Nezapomeňte však, že od ledna 2009 platí, že zvířata musí mít evropský cestovní pas včetně údajů o očkování proti vzteklině u koček a psů. Současně platí, že psi starší 4 měsíců a kočky starší 7 měsíců musí být označeni tetováním nebo mikročipem, což je užitečné i v případě jejich zatoulání.

S občankou za Kelty

Výhodou je, že pro vaši cestu do Bretaně nemusíte mít žádné speciální očkování a ani si nemusíte zařizovat žádné speciální doklady, průkazy a povolení. Po Evropské unii můžete jako občané ČR cestovat pouze na platný občanský průkaz. S sebou si neopomeňte vzít modrou kartičku vaší zdravotní pojišťovny. Rozhodně doporučujeme, stejně tak jako před každou zahraniční cestou, si sjednat cestovní pojištění, a to včetně odpovědnosti za škodu. Oficiální měnou je euro.

Důležitá telefonní čísla:

• Evropské jednotné číslo tísňového volání: 112

• Evropské jednotné číslo tísňového volání: 112 • Policie (Police secours): 17

• Evropské jednotné číslo tísňového volání: 112 • Policie (Police secours): 17 • Záchranná služba (SAMU: Service d’aide médical urgente): 15

• Požární služba (Sapeurs-pompiers): 18

Reklama

Výběr článků

Načítám