Hlavní obsah

Bratislava má nový Starý most

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Rekonstrukce bratislavského Starého mostu finišuje a nová konstrukce v sobotu propojila oba břehy Dunaje. Bratislavané ho nazývají nový Starý most.

BEZ KOMENTÁŘE: Nová konstrukce Starého mostu v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Vysunutí poslední části mostní konstrukce si vyžádala zastavení plavby po Dunaji. „Kompletní dokončení montáže mostní konstrukce bude ukončena do začátku prosince,“ uvedla Monika Voleková z bratislavského magistrátu.

Do té doby budou pokračovat práce na pilířích a dokončit se musí také příjezdové komunikace směřující na most. „Starý most bude hotov v plánovaném termínu,“ věří primátor slovenského hlavního města Ivo Nesrovnal.

Na novém Starém mostě bude jezdit tramvaj a bude zde chodník pro pěší. Toto spojení bude mít velký význam především pro obyvatele největšího bratislavského sídliště Petržalka, kteří chodí do práce na druhý břeh Dunaje.

Dramatická historie

První tramvaj by měla po mostě projet v lednu 2016. Bratislavský Starý most postavili v letech 1889 až 1890 a byl pojmenován po císaři Františku Josefovi. Po mostě vedla silnice a koleje pro tramvaj. Po vzniku Československa byl most přejmenován na Štefánikův.

Ve druhé světové válce ustupující německá armáda most vyhodila do povětří. Ještě v roce 1945 byl obnoven a pojmenován most Rudé armády. Od roku 1953 po něm jezdily i vlaky. Až do roku 1973 byl jediným bratislavským mostem spojujícím oba břehy Dunaje. Od roku 1989 nese název Starý most. V roce 2013 na něm museli zastavit provoz pro havarijní stav a konstrukci postupně rozebrali.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro chudé Slováky dovolená zdarma

Stovky sociálně slabších rodin ve Slovenské republice mohou využít zcela novou nabídku dovolené zdarma. Stát totiž proplatí pobyt i plnou penzi pro rodiče...

V lesích u Bratislavy viděli medvěda

V lesích nedaleko rafinerie Slovnaft u Bratislavy se v těchto dnech toulá medvěd. Bratislavan Vladimír se synem ho uviděli při jízdě na kole po lese a nevěřili...

Výběr článků

Načítám