Hlavní obsah

Itálie kraluje evropské produkci vína

Italové jásají. Opět se jim podařilo porazit největšího vinařského rivala – Francii. Producenti vína z Apeninského poloostrova jsou totiž podle údajů Evropské komise největšími v Evropě. Italům přálo počasí a mají nadprůměrnou a vysoce kvalitní úrodu. Ve srovnání s minulým rokem sklidili o 13 procent více hroznů vinné révy. To je postavilo před Francii.

Foto: Václav Lang, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Itálie vyprodukovala 48,8 miliónu hektolitrů vína a Francie 46,4 miliónu hektolitrů. „Důvod je jednoduše klimatický. Itálie a Francie se střídají v tom, kdo vede jako producent vína na světě, ale letos Itálie měla větší a kvalitnější úrodu,“ uvedl Denis Pantini z Wine Monitor v rozhovoru pro deník Local.

Francie se potýkala s obrovským suchem, mnohé odrůdy to nezvládly, a hrozny jsou tak malé a nekvalitní. Na třetím místě v rámci Evropy skončilo Španělsko se 36,6 miliónu hektolitrů vína.

Itálie produkuje 28 procent veškerého evropského vína. A kromě toho, že letos mají Italové větší a kvalitnější úrodu, musejí se Francouzi smiřovat také s faktem, že jejich šampaňské předbíhá v oblíbenosti a prodejnosti italské šumivé prosecco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám