Hlavní obsah

Lázně, které nabízejí koupele v ropě

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lázeňští hosté se koupou v ledasčem, v Ázerbájdžánu mají dokonce možnost ozdravně relaxovat až po krk ponoření v ropě. Ta má léčit desítky různých neduhů. Zvláštní ozdravná kúra má však i své odpůrce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Lázně v Ázerbájdžánu nabízejí koupele v čisté ropěVideo: Reuters

 
Článek

„Je to celkem teplé, bezbolestné a příliš to nezapáchá,“ svěřil se australský turista Seb agentuře Reuters. Temně hnědá koupel mu prý připomíná čokoládové fontány v obchodních centrech. Teplota lázně je obdobná, jako když si doma napustí vanu.

Pro originální zážitek si Australan přijel do ázerbájdžánské metropole Baku, konkrétně do zdravotnického střediska Naftalan. To sídlí v nenápadné třípodlažní budově, interiér je poněkud omšelý, díky ropným koupelím však o klienty nemá nouzi.

Ázerbájdžán je na ložiska černého zlata, jak se ropě někdy říká, bohatý. Přesto je ale drahou surovinou, a tak není ve finančních silách střediska měnit po každém pacientovi kompletní obsah vany. Po každém klientovi se tedy jen část dopustí. Ani to ale zájemce neodrazuje. Speciální koupele je totiž mohou mimo jiné zbavit virů, bakterií, plísní a dokonce také impotence.

Místní lékař Hašim Hašimov říká, že ropné koupele mají dlouhou tradici sahající až do 6. století. Zlým jazykům odporuje přesvědčením, že máčení v čisté ropě je pro tělo více prospěšné než jakkoliv nebezpečné. Reaguje tak na kritiku některých odborníků, kteří upozorňují, že v ropě přítomný naftalen může mít na lidský organismus karcinogenní účinky. „Myslím, že deset minut nejspíš nikoho nezabije,“ hodnotí turista Seb.

Ropné procedury navštěvují zvídaví turisté i místní obyvatelé. První koupel trvá pouhých 10 minut. Poté se člověk několikrát osprchuje, aby si z kůže důkladně smyl mastnou vrstvu, kterou ropa zanechává. Na koupele pravidelně docházejí pacienti trpící závažnými chorobami, které nechtějí řešit prostřednictvím léků.

Reklama

Výběr článků

Načítám