Hlavní obsah

Vedra deptají turisty i skvosty Borgiů

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Letošní nebývalé horko obnažilo i vrásky na světoznámých Vatikánských muzeích. „Každý den se nám stává, že někdo z turistů pocítí nevolnost, anebo dokonce z horka omdlí,“ říká jedna z průvodkyň, která si přála zůstat v anonymitě.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci Rafaelových síní v Římě

Článek

Uspokojivě fungující klimatizace je pouze ve vestibulu, kam ji kdysi nechal instalovat papež Jan Pavel II. I v Sixtinské kapli bývá bez ohledu na velký zástup lidí dobrý vzduch. Naopak na dlouhém točitém schodišti k hlavním sbírkám je klimatizace nedostatečná a „stává se nám, že se někteří turisté vzdávají prohlídky, protože jim není dobře“, říká průvodkyně.

Ještě horší situace panuje v tzv. Rafaelových síních a Komnatách rodu Borgiů, jednom z největších skvostů renesančního malířství, kde žádná klimatizace není a kde se problém davů turistů řeší tak, že se nechají otevřená okna, jimiž v těchto dnech dovnitř proudí rozpálený vzduch.

Mimo to již asi dva měsíce nefunguje jeden eskalátor. „K opravě prozatím nedošlo kvůli sporu, zda ho má opravit Vatikán, anebo firma, která ho kdysi postavila,“ dodává další průvodkyně.

Každoročně Vatikánská muzea a hlavně proslulou Sixtinskou kapli navštíví asi šest miliónů turistů a věřících, bez ohledu na to, že vstupenka není levná – 16 eur (433 korun). Ředitel muzeí Antonio Paolucci uvažuje, že by Vatikán mohl stanovit maximální počet návštěvníků pro každý den, tak, jak to už funguje například v galerii Villa Borghese.

Reklama

Výběr článků

Načítám