Hlavní obsah

Šikmá věž v Číně se naklání více než ta italská

Novinky, fis

Zatímco Šikmá věž v italské Pise je celosvětově známou památkou, málokdo už ví, že ještě šikmější mají v Číně. Poměrně detailní prohlídku zajišťují záběry z dronu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Šikmá věž v Číně se naklání víc než ta v PiseVideo: Aloon, Newsflare.com

 
Článek

V lesoparku v Šanghaji, nejlidnatějším městě Číny, objevují návštěvníci unikátní skvost. Je jím sedmipatrová přes 900 let stará věž, pagoda Chu-ču, s přibližně sedmistupňovým sklonem. Napsal o tom britský deník Telegraph.

Ještě v 80. letech sklon pagody údajně dosahoval „jen“ 6,5 stupně. Najdete ji v městském obvodu Sung-ťiang.

Pro srovnání — sklon Šikmé věže v Pise, jejíž výstavba začala ve 12. století, dosahuje 3,99 stupně (podle některých zdrojů 3,97 stupně). Italské věži z bílého mramoru musely od zvětšujícího se vychýlení v 90. letech minulého století napomoci záchranné práce.

Čínská pagoda bývala dříve jakousi obří schránkou pro buddhistické památky. Nyní je památkou sama o sobě. Záběry z dronu umožňují věž vidět z úhlů, ze kterých bychom si ji ze země neprohlédli.

Ačkoliv lze pagodu Chu-ču považovat za turistické lákadlo, davy lidí u ní nečekejte. Zatímco Šikmou věž v Pise denně navštíví tisíce turistů, ta čínská se dočká sotva pár desítek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám