Hlavní obsah

Česká vesnice daleko za oceánem nabízí guláš a oslavuje houby

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V americkém státě Iowa se už před více než sto lety usídlila česká komunita. Dnes má vlastní školu, muzeum a posledních téměř 40 let také festival. Ten nese název Houby Days. Nenechte se zmást, program se netočí zdaleka jen okolo hub.

Foto: Cindy Hadish (Homegrown Iowan)

Májka v České vesnici v Cedar Rapids

Článek

Czech Village, tedy Česká vesnice, sídlí ve městě Cedar Rapids, druhém největším městě Iowy. První čeští a slovenští osadníci tam přijeli v druhé polovině 19. století. Jejich odkaz přežívá až do dnešních dní. Nejen potomci přistěhovalých Čechů, ale také další obyvatelé města vědí mnohé o českých tradicích i gastronomii.

Nahlédnout do české kultury a historie pomáhá festival Houby Days. Na oblíbené třídenní akci, která se konala minulý víkend už poosmatřicáté, mají účastníci možnost ochutnat různé české pokrmy — třeba koláče, buchty, guláš nebo houbovou smaženici. Kromě toho si mohou prohlédnout tradiční kroje, poslechnout živou hudbu a poznat Československou miss Iowy, která se na festivalu volí.

Foto: Cindy Hadish (Homegrown Iowan)

V rámci Houby Days se prezentují různé produkty, organizace a aktivity.

Stejně jako se staly Houby Days vyhledávanou akcí, získalo si v Cedar Rapids velkou oblibu Národní česko-slovenské muzeum a knihovna. Tato instituce se otevřela v 70. letech minulého století, postupným vývojem se z ní stala jedna z nejnavštěvovanějších turistických atrakcí státu Iowa. Ročně se do muzea podívá okolo 40 tisíc návštěvníků.

Foto: Cindy Hadish (Homegrown Iowan)

Iowa má svoji Česko-slovenskou miss

Svým „nej“ se může pochlubit také Česká škola založená před 146 lety, tedy krátce po českém osídlení oblasti. „V USA jde o nejdéle fungující školu, v níž se mluví původním jazykem menšiny. Každé léto do školy přijíždějí učitelé z Česka a učí studenty v Cedar Rapids,“ napsala Novinkám Cindy Hadishová z organizace Czech Heritage Foundation.

Tímto však výčet českých stop v Cedar Rapids nekončí. Funguje tam i Sokol a další české skupiny. V České vesnici nechybějí ani obchody a restaurace s atypickými názvy kombinujícími česká a anglická slova. Jejich sortiment je samozřejmě také odkazem na původní vlast. Pokud byste tedy při návštěvě Iowy dostali chuť na svíčkovou nebo české zákusky, stačí zajet do Cedar Rapids.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám