Hlavní obsah

Šumava otevřela dvě nové naučné stezky

Dvě nové naučné stezky se v květnu otevřely turistům na Klatovsku. Železná Ruda otevřela na začátku měsíce naučnou stezku mapující zajímavosti z historie i současnosti Hojsovy Stráže a okolí, Lesy ČR nyní uvedly do provozu naučnou stezku z Hamrů na vrch Ostrý, sdělili železnorudský místostarosta Milan Kříž a mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Náklady na obě stezky dosáhly téměř 900 000 korun.

Nové naučné stezky provedou krásami Šumavy. Ilustrační foto

Článek

Úprava sedmikilometrové stezky z Hamrů na Ostrý přišla na 702 000 korun. Náročnější, ale bezpečnou turistickou trasu zvládnou i rodiče s menšími dětmi. Trasa vede z Hamrů po převážně upravených značených cestách a nabízí dvě nová stání pro kola a čtyři odpočívadla. Na 14 tabulích se turisté dočtou o fauně, flóře, historii kraje i způsobu hospodaření v lesích.

Po novém kamenném chodníku lze dojít na jeden z nejznámějších vrcholů Šumavy — Velký Ostrý v nadmořské výšce 1293 metrů. Po závěrečném více než kilometrovém stoupání čekají turisty výhledy na Královský hvozd, Šumavu i do vzdálenějších částí jihozápadních Čech a Bavorska. „Za příznivé viditelnosti je možné dohlédnout až k alpským vrcholkům v oblasti Dachsteinu," uvedl klatovský lesní správce Libor Hanzlík.

Od kostela na vyhlídku

Další naučnou stezku po obcích, které jsou součástí šumavského střediska Železná Ruda, otevřela tamní radnice na začátku května v Hojsově Stráži. Výchozím místem 17kilometrového okruhu je kostel Neposkvrněného početí Panny Marie. Stezka má 11 zastavení, na kterých jsou umístěny informační tabule a na některých odpočívadla.

„Jedno ze zastavení například připomíná hlásku protivzdušné obrany, která kdysi stávala v lesích poblíž obce," uvedl Kříž. Zajímavostí je podle něj původní betonová panoramatická mapa okolí, která se zde zachovala a nyní byla obnovena.

Další zastávkou je vyhlídka na vrchu Liebeshöhe, odkud lze dohlédnout na Královský hvozd. Vybudování naučné stezky přišlo na přibližně 170 000 korun, 85 procent tvořila dotace z programu přeshraniční spolupráce Cíl 3.

Reklama

Související články

Ekologové vyfotili na Šumavě vlka

Ekologům ze společnosti Alka Wildlife se podařilo prostřednictvím fotopastí pořídit snímky, které dokazují návrat vlka na Šumavu. Vyfocen byl na pravém břehu...

Výběr článků

Načítám