Hlavní obsah

Ochranáři uzavřou Sněžku některým závodům

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vrchol 1 603 metry vysoké Sněžky uzavřou krkonošští ochranáři některým veřejným závodům. Důvodem je celoroční přetíženost nejvyšší české hory, kam ve vrcholové sezóně denně zavítá okolo 10 tisíc turistů.

Foto: archiv Správy KRNAP

Sněžka je během sezóny velmi frekventovaná.

Článek

„Pokud by se tam sešli všichni najednou, tak by ani nemohli rozpažit ruce, aniž by se jeden druhého nedotýkali. Jedná se o velké riziko pro vzácnou přírodu, ale představuje to i značné nepohodlí a omezení pro návštěvníky vrcholu. Nechceme však nijak omezovat počty běžných návštěvníků s výjimkou lidí, které vyveze na vrchol lanovka, jež má ze stejných důvodů limitovanou denní kapacitu,“ přiblížil mluvčí Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Smůlu mají hlavně organizátoři závodu Krakonošova 100. „Chápeme, že pro organizátory i účastníky Krakonošovy 100 je vrchol Sněžky atraktivní. Každý takový závod ale přivádí další lidi na již tak zatížený nejvyšší vrchol hor – a také ale generuje zájem dalších organizátorů podobných akcí, kteří se pak oprávněně ptají, proč jedni na Sněžku se závodem mohou a jiní ne,“ vysvětluje náměstkyně ředitele Správy KRNAP Hana Slavíčková.

Ochranáři plánují výrazně omezit řadu dalších akcí. Zákaz se ale nedotkne pravidelné srpnové Svatovavřinecké pouti. „Nepůjde o žádné embargo. Počet akcí na Sněžce se ale každoročně zvyšuje. Nezbude než jejich počet razantně omezit. Svatovavřinecké poutě se to ale týkat nebude,“ potvrdila Slavíčková.

Sněžka je nejvyšší, nejchladnější, zároveň však nejnavštěvovanější vrchol Krkonoš. Vrchol má rozlohu přibližně jako fotbalové hřiště. Sněžka patřící mezi nejnavštěvovanější evropské hory představuje především přírodní unikát. „Vzniklo zde zcela ojedinělé prostředí arkto-alpínské tundry. Dodnes poskytuje útočiště organismům, jejichž domov je daleko na severu Evropy nebo v Alpách,“ upřesnil Drahný.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám