Hlavní obsah

Šimpanzí rezervace zavřená kvůli ebole je znovu přístupná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za vlahého odpoledne vybírá třicetiletý šimpanz Tom vši svému sousedovi, který nemá ponětí o epidemii eboly, jež ho málem připravila o domov. Stejně jako dalších asi 5500 jeho druhů v Sieře Leone i tento šimpanz obávané krvácivé horečce unikl. Rezervace šimpanzů Tacugama, prostírající se na zelených pahorcích kolem metropole Freetownu, se návštěvníkům v dubnu znovu otevřela. Loni v srpnu musela být uzavřena právě kvůli epidemii eboly, která ohrožuje opice stejně jako lidi.

Foto: Profimedia.cz

Cedule upozorňující na šimpanzí rezervaci

Článek

„Všichni jsme se obávali o svou budoucnost, kdyby se rezervace zase neotevřela," říká Abdul Koroma, zaměstnanec rezervace, kde žije Tom a 85 dalších šimpanzů. Rezervace přišla o třetinu příjmů. Strach neustával až do začátku letošního roku, kdy začal postupně klesat počet nových případů onemocnění. To Sieře Leone umožnilo zrušit řadu omezení pohybu, otevřít hranice a znovu uvítat odvážné turisty.

„Mnoho milovníků přírody se nás ptalo, kdy zase otevřeme. Protože v posledních týdnech počet případů eboly klesl, tak jsme se rozhodli," cituje agentura AFP ředitele rezervace Balu Amrasekarana.

Foto: Profimedia.cz

Šimpanzi v rezervaci v Sierra Leone

Rezervace o 40 hektarech byla zřízena v roce 1995 s cílem zachránit šimpanze, jejichž rodiny se staly obětí obchodníků s domácími zvířaty nebo lovců bažících po jejich mase. Někteří se rovněž staly obětí devastace jejich přirozeného prostředí a občanské války, která v Sieře Leone zuřila až do roku 2001.

Šimpanze Toma získala rezervace v době, kdy byl chován jako domácí mazlíček. „Loni jsme ho postupně seznamovali s dalšími šimpanzi a krmili jeho přirozenou stravou. Dnes už je jedním z nich," říká ředitel rezervace.

Hrozbou není jen nemoc

„Po epidemii eboly jsme se rozhodli, že kvůli nebezpečí nákazy nebudeme nové šimpanze přijímat. To by pro ně byla katastrofa," vysvětluje Amrasekaran. Institut Jane Goodallové odhaduje, že od první epidemie eboly v 70. letech padla této chorobě za oběť asi třetina světové populace šimpanzů.

Epidemie eboly měla paradoxně zásluhu na tom, že se výrazně omezil tradiční lov šimpanzů na maso. Ovšem největší hrozbou pro opice je ničení jejich přirozeného prostředí. Les nyní představuje sotva pět procent plochy, kterou zabíral před sto lety. Přesto se populace těchto primátů mezi lety 1980 a 2010 zdvojnásobila.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z obytael šimpanzí rezervace

„Ochrana volně žijících šimpanzů a jejich životního prostředí je zásadním bodem našeho kulturního dědictví a doufáme, že ho dokážeme zachovat," říká ředitel rezervace, která v září oslaví 20. výročí svého vzniku.

Šimpanz zabiják

Epidemie eboly je jen poslední epizodou složité historie rezervace. Mezi zdejší nejznámější chovance patří nechvalně proslulý Bruno, popisovaný na internetových stránkách rezervace jako charismatický, obzvláště mohutný a nejsilnější šimpanz, jakého kdy rezervace získala. Pojmenován byl podle slavného britského boxera Franka Bruna.

V roce 2006 unikl Bruno s třicítkou šimpanzů z rezervace a společně zaútočili na skupinu amerických turistů. Podle svědků opice usmrtily místního řidiče. Většina šimpanzů se do rezervace vrátila, ale dominantní samec Bruno, který prý řidiče zabil, nebyl nikdy nalezen.

V rezervaci žil také Pinkie, považovaný za jediného šimpanze-albína na světě. Jeho tělo se našlo v roce 2002, příčina smrti nebyla nikdy stanovena.

Reklama

Výběr článků

Načítám