Hlavní obsah

Zámek Sychrov láká na horkovzdušné balóny a veterány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Sychrov bude v sobotu 25. dubna tradičně patřit americkým automobilovým veteránům a odpoledne zaplní rozlehlý zámecký park horkovzdušné balóny. Návštěvníkům se také mimořádně otevře vodárenská věž v parku. K tématu balónů a jejich vynálezců, bratří Montgolfierů, se na Sychrově vracejí po dvou letech.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Sychrov

Článek

„Tentokrát snad bude lepší počasí a balóny budou moci vzlétnout a také návštěvníci dostanou možnost vystoupat v uvázaném balónu do výšky a vidět zámek z ptačí perspektivy," řekl kastelán Miloš Kadlec.

„A co mají se zámkem Sychrov společného bratři Montgolfierové? Nevynalezli jen horkovzdušný balón, ale kromě jiného také vodní čerpadlo — takzvaný trkač, který v první polovině 19. století čerpal vodu z Mohelky a zásoboval zámecký areál vodou," vysvětlil Kadlec.

Na Sychrov bylo čerpadlo dovezeno přímo z Francie. Trkač sloužil jen 15 let, později, jak se rozšiřoval park a rostly nároky na zásobování vodou, byl nahrazen velkým vodním kolem Romualda Božka. To sloužilo ještě za druhé světové války, do dnešních dnů se ale nedochovalo. Zůstala jen velká vodárenská věž v parku, do níž se voda z Mohelky čerpala.

Sychrovský zámek má ale i další technické zajímavosti. „Vodovod byl rozdělen na horní a dolní, jeden zásoboval park, druhý zámek a jeho hospodářské zázemí. V případě poruchy bylo možné je vzájemně i přepínat," poznamenal Kadlec.

V čestném dvoře zámku je navíc 22 metrů hluboká studna, ze které se přečerpávala voda do malých hranolových věžiček, tzv. normanských. V jedné z nich se také dochoval rezervoár na vodu. Odtud byly zase rozvody po celém zámku, které vodou zásobovaly kuchyni i koupelny. Ty se v zámku dochovaly dvě — jedna v Bertině křídle, druhá patřila k pokojům kněžny a je hned vedle kaple.

Turistický tahák kraje

Sychrovský zámek patří k nejvýznamnějším novogotickým stavbám v České republice a je nejnavštěvovanější památkou v Libereckém kraji. Loni jím prošlo bezmála 114 000 lidí.

Původně barokní zámek, postavený v letech 1690 až 1693, nechal v polovině 19. století přestavět do dnešní romantické novogotické podoby kníže Kamil Josef Rohan. Založil také zámecký park o rozloze 23 hektarů v anglickém stylu.

Od roku 1995 je zámek národní kulturní památkou. Jeho sbírka 240 portrétů je považována za největší kolekci francouzského portrétního umění ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám