Hlavní obsah

Padesátitunový ledový chrám v Jasné v Nízkých Tatrách byl cílem sportovního závodu

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenské lyžařské středisko Jasná v Nízkých Tatrách bude do konce zimní sezóny zdobit antický chrám vyrobený z ledu. Na jeho stavbu bylo použito téměř 50 tun ledu dovezeného z Polska. Chrám posloužil jako cíl extrémního závodu Winter Spartan Race.

BEZ KOMENTÁŘE: Ledový chrám v JasnéVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Na vytvoření antického chrámu z ledu pracovalo pět uměleckých sochařů a pět pomocníků celkem deset dní. „Máme zkušenosti ze stavby ledových soch na Hrebienku, ale takový kolos stavíme poprvé. V nejvyšším bodě má stavba pět a půl metru a velkost díla je 11 x 11 metrů,“ uvedl hlavní tvůrce ledového chrámu Adam Bakoš.

Antický ledový chrám se 24. ledna stal cílem extrémního překážkového běhu Winter Spartan Race. „Je to vůbec poprvé, co se tento náročný překážkový závod konal v zimě,“ řekl Právu ředitel akce Ján Čandík.

Do závodu se zaregistrovalo 2367 závodníků ze 17 zemí světa. „Při tomto počtu jsme z bezpečnostních důvodů registraci ukončili. Závod obsahoval běh na 7,7 kilometru v náročných podmínkách. Soutěžící museli překonat velké převýšení a 20 překážek. Přelézali například stěnu, plazili se pod ostnatým drátem, přeskakovali hořící překážku a podobně,“ uvedl Michal Kúkola z organizačního štábu.

Krok do neznáma

Zajímavostí závodu je fakt, že závodníci neznají trať předem. Do závodu startovali postupně ve skupinách s 250 členy. Pět závodníků muselo ze závodu odstoupit pro zranění. Běžcům způsoboval největší potíže sníh a led. „Běhat na tomto povrchu je jiné než po suché a pevné zemi. Musíte běžet s lehkostí, odraz by měl trvat co nejkratší dobu, aby se sníh pod nohama neposunul,“ vysvětlil absolutní vítěz závodu Peter Žižka.

Mezi ženami byla nejrychlejší Češka Tereza Klimešová. Do závodu nastoupil i zdravotně hendikepovaný český závodník Martin Zikmund, který si pomáhal francouzskými berlemi. Svůj závod ukončil v polovině trati, ale neskrýval nadšení. „Pro člověka s berlemi je to komplikovaný a náročný závod. Zvolil jsem taktiku plazení se po čtyřech,“ uvedl Zikmund.

Závod v Jasné absolvoval i zakladatel Spartan Race Američan Joe de Sena. Za pět let existence se Spartan Race rozšířil ze Spojených států do Kanady, Austrálie i do evropských zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám