Hlavní obsah

Do Budapešti za léčivou vodou a pivem

Novinky, Michaela Cmíralová

Máte v plánu navštívit Budapešť? Určitě budete nadšení. Jde o jedno z velkoměst, které se svojí krásou a rozmanitostí v ledasčem blíží Praze. Pouhá večerní vyhlídka na centrum a Dunaj dělící město na dvě části je jedním z nejromantičtějších zážitků. Tady je sedm tipů, co byste rozhodně v Budapešti neměli kromě půvabných výhledů vynechat.

Foto: Michaela Cmíralová

Romantická noční Budapešť

Článek
Přijeďte se prohřát

Klasikou, pro kterou je Budapešť vyhledávána už dlouho, jsou místní termální prameny. Budapešť je jediným velkoměstem, kde přímo pod betonovými chodníky proudí léčivá voda. Teplota zdejších pramenů se pohybuje mezi 21 až 76 stupni Celsia. A tak není divu, že si v Budapešti můžete vybrat rovnou z 11 termálních lázní, které se liší především velikostí, architekturou a cenou.

Foto: Profimedia.cz

Lázně Széchenyi

Chybu neuděláte, ať si vyberete jakékoli z nich. Jen si nezapomeňte vzít ručník a pantofle. A pokud do Budapeště vyrážíte v zimě, celoročně jsou zde otevřeny lázně Széchenyi, kde se i během krutých mrazů můžete vyhřívat v obřím venkovním bazénu a hrát u toho šachy.

Ruin bars

Těm, kdo si rádi večer zajdou na drink a trochu si zatančit nebo jen tak posedět a popovídat si, má Budapešť také co nabídnout. Pyšní se totiž unikátními bary, do kterých se pro jejich atmosféru vydávají, jak turisté, tak místní. Jde o takzvané “ruin bars”, tedy bary zbudované v prázdných polorozpadlých budovách.

Nejznámějším barem v ruinách je ten s názvem Szimpla. Má zároveň nejdelší tradici. V několika patrech nad sebou tu najdete vícero barů. Konají se zde koncerty, ale není problém najít si tu i zastrčený koutek a posedět v klidu u vína. Netradiční atmosféra tohoto místa a koneckonců celé ulice vás jistě překvapí, zvlášť pokud sem vyrazíte v pátek večer.

Noční romantika

Pokud vás láká spíše poklidnější večer plný romantiky, je ideální vyrazit si na noční procházku Budapešťským hradem. Zatímco ostatní turisté se zde mačkají většinou v denních hodinách, můžete na to jít chytře a podívat se sem v méně frekventovanou dobu.

A nebojte se, o nic nepřijdete. Naopak. Traduje se, že Budapešť má jedno z nejkrásnějších panoramat vůbec, a pokud ho chcete opravdu docenit, není lepší místo, odkud si ho prohlédnout než právě v noci z hradu.

Cesta za pivem

I přesto, že je Maďarsko známé hlavně pro své Tokajské víno, věřte, že ani v nabídce piva nezaostává. Pokud tedy patříte mezi jeho milovníky, v centru města je hned několik míst, která stojí za návštěvu: Élesztő, Csakajósör, Hopfanatic a Lehuto. Ve většině z nich čepují minimálně šest různých druhů piva, a to nejčastěji vyráběných přímo v Maďarsku.

Foto: Michaela Cmíralová

Z nabídky piv si v maďarské metropoli vyberou nejen pánové, ale i dámy.

Na své si tu přijdou i dámy. V Maďarsku totiž není faux paus pít piva s příchutí ovoce, takže jsou téměř všude k dostání a někde dokonce i na čepu. Narazíte tu dokonce i na takové zvláštnosti, jako je pivo s kokosovou příchutí nebo višněmi s vanilkou.

Tip pro sladkomily

Další tip je pro mlsné jazýčky. Pokud máte rádi sladké, v Budapešti je řada cukráren a pekáren, které opravdu stojí za hřích. První z nich je Daubner Cukrászda na levém břehu řeky, kde kromě dortů a macronek připravují i vlastní zmrzlinu. Na stejné straně řeky najdete i palačinkárnu Nagyi palacsintazoja, která má otevřeno non-stop a vždy je tam fronta.

A Pest vám pak nabízí místa, jako je cukrárna Nandori, ojedinělá kavárna Rom café s unikátním interiérovým designem. Ocitnete se tu ve sklepení plném květinek a plyšových medvídků a u jednoho z malinkých stolečků si můžete objednat domácí horkou čokoládu se šlehačkou a malinami.

Posledním místem, které nepochybně stojí za zmínku je Cake shop, který otevřeli nedávno a co se zákusků týče, hned oceníte inovativní přístup majitelů. Pokud sem zavítáte, dejte si šlehačkový dort prokládaný vrstvami čokolády s oříšky.

Typickou místní pochoutkou je pak takzvaná somloi galuska, což je nadýchané těsto zalité kupou čokolády a šlehačky. V cukrárně Nandori ji dokonce pečou i ve formě dortu.

Cykloturistika

A protože je Budapešť placatá a její silnice rovné, široké a dlouhé, je toto město jako stvořené pro vyjížďky na kole. Pokud tedy bude hezké počasí, neváhejte. Centrum zvládnete bez problému projet za jediný den. Ceny půjčovného nejsou nijak vysoké. Na celý den si kolo můžete půjčit v přepočtu asi za 200 korun.

Využít k projížďkám ale můžete i místní městská zelená kola, která jsou k zapůjčení kdekoli ve městě. Musíte se ovšem dopředu registrovat na internetu a poté, pokud chcete ušetřit, vracet kolo na některé ze stanovišť vždy v půlhodinových intervalech. Za jakýkoli delší časový úsek, na který si kolo půjčíte, pak doplácíte, což se ve srovnání s klasickou půjčovnou rozhodně nevyplatí.

Budapešťské mosty

Krásný a zároveň i levný zážitek je kdykoliv nachystaný na budapešťských mostech. Přes Dunaj jich tu vede hned pět a každý z nich je zajímavý už sám o sobě. Na severu najdete Margaret bridge, který propojuje nejen obě strany města, ale také je spojuje s Margaretiným ostrovem, kde se můžete natáhnout na trávu a užívat si sluníčka.

Foto: Michaela Cmíralová

Budapešťské mosty nabízejí zajímavý pohled na město

Z Margaretina mostu uvidíte téměř všechny hlavní budapešťské budovy od skvostného Parlamentu, přes vedlejší mohutný Chain bridge až po celý hrad. O něco níž narazíte na zmíněný Chain bridge, který je králem mezi budapešťskými mosty. Byl vůbec prvním trvalým přemostěním, které bylo přes Dunaj vybudováno a od roku 1849, kdy vznikl, se okamžitě stal jedním z předních maďarských symbolů.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Dalším mostem, ze kterého se můžete kochat výhledy na panorama města, je Elizabetś bridge a hned vedle něj snadno rozeznatelný Liberty bridge. Ten poznáte podle jeho zelené barvy. Právě tady často potkáte spoustu mladých párů sledujících město nebo třeba západ slunce. Posledním mostem je Petőfi, pojmenovaný po národním básníkovi. I přes jeho slovutný název je z pětice mostů tím nejméně zajímavým.

Reklama

Výběr článků

Načítám