Hlavní obsah

Tichá skalní říše jako by se dotýkala nebe

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako by tady jen tak vyrostly z kamenného podloží... Kláštery v rozlehlém skalním komplexu Meteora v řecké Thesálii jsou fascinující. Tiše trčí z vrcholků masivních skalních sloupů a od roku 1988 patří mezi památky zapsané na seznamu UNESCO.

Foto: Profimedia.cz

Jeden z klášterů řeckého komplexu Meteora

Článek

Nedaleko města Kalambaka stojí v Řecku vysoko ve skalách celkem 24 klášterů. Mniši je tu začali budovat už ve 14. století. Výstavba následně pokračovala i ve stoletích následujících.

Zatímco po stržení lešení muselo být do budov jídlo dopravováno v koších nebo sítích upevněných na spuštěném provaze (stejně jako samotní mniši), dnes už ke klášterům vede přístupová cesta. Do skal jsou vytesané schůdky, po nichž se sem dostávají turisté.Ty, kteří se stavby snaží pozorovat ze země, z toho zaklánění hlavy pěkně rozbolí za krkem.

Foto: Profimedia.cz

Západ slunce nad skalním klášterním areálem

V komplexu Meteora stojí některé kláštery až ve výšce několika set metrů. Mniši tady kdysi žili velmi skromným a poustevnickým životem. Dnes už je jich obydlených pouze několik.

Foto: Profimedia.cz

Uvnitř klášterů turisty udivuje bohatá výzdoba.

Během 2. světové války utrpělo stařičké skalní „město“ značné škody. Jednak kvůli nacistickému bombardování, za druhé pak odcizením množství cenností. Co tu ale zůstalo, jsou mimo jiné krásné fresky a další vnitřní výzdoba.

Stejně tak si Meteora zachovává svůj půvab z venku, který sám o sobě inspiruje k rozjímání. Vždyť je na první pohled jen kousíček od nebe.

Reklama

Související témata:

Související články

Moře u Řecka ukrývá malé Pompeje

Archeologové u pobřeží řeckého ostrova Délos objevili pozůstatky antického osídlení. Necelé dva metry pod hladinou Egejského moře se ukrývá hrnčířská dílna...

Výběr článků

Načítám