Hlavní obsah

Do slavkovské bitevní vřavy se zapojí skoro tisícovka vojáků

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U obce Tvarožná na Brněnsku, v místech, kde skutečně tekla krev při poslední největší klasické bitvě „muže proti muži“, která vešla do dějin jako bitva tří císařů či bitva u Slavkova, se zase v sobotu pod návrším Santon rozpoutá boj. Podívanou předvede přes 900 nadšenců v historických kostýmech.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Ukázka bitvy pod návrším Santon je vždy atraktivní podívanou a představením nadšenců, kteří mají vojenskou historii jako náročného koníčka.

Článek

Milovníci vojenské historie si o víkendu opět připomenou událost, při které se proti sobě postavilo 2. prosince 1805 zhruba 160 000 mužů a téměř 20 000 na bitevním poli kolem Slavkova padlo. Do hodinové ukázky v sobotu od 14:00 se zapojí také 60 jezdců na koních.

„Letos očekáváme zhruba 10 000 diváků. Účastníci přijedou kromě Česka také z Polska, Německa, Itálie, Francie, Belgie, Rakouska, Slovenska, Maďarska, Ruska a z Litvy. Austerlitz 2014 je současně poslední velkou akcí před 200. výročím bitvy u Waterloo, které si připomeneme v červnu příštího roku a kterého se rovněž zúčastníme,“ uvedl za organizátory Miroslav Jandora.

Dodal, že jde také o pozvánku na příští rok, kdy tomu bude již 210 let od bitvy, v níž vojáci francouzského císaře Napoleona u Slavkova porazili ruskou a rakouskou armádu. Na toto výročí podle Jandory už nyní probíhá příprava ukázky, do které se zapojí zhruba 2000 kostýmovaných účastníků. Zájem členů historických klubů o účast na této akci je velký a vojáci jsou proto pečlivě vybíráni.

Události spojené s bitvou tří císařů jsou v průběhu celého roku významným cílem především zahraničních návštěvníků Slavkovska. Dosud největší bitevní ukázka se konala v roce 2005, tedy při 200. výročí bitvy. Zapojilo se do ní přes 3500 milovníků historie v uniformách z 24 zemí světa. Bitvu sledovalo 30 000 diváků.

Napoleon nebude

Každá ze scén ukazuje některou část bitvy, v níž Napoleon zvítězil nad početnějšími šiky protivníků díky své taktice. Letos bitva přiblíží střet mezi francouzskými jednotkami a ruským jezdectvem, který se odehrál mezi návrším Santon a Holubicemi.

„Důraz klademe na jezdectvo, takže letošní ukázka by měla být mimořádně atraktivní a dynamická, byť se letos rekonstrukce nezúčastní žádný představitel Napoleona. Mark Schneider, herec nejvíce splňující naše představy, plánuje účast až v příštím roce,“ dodal Jandora. Dále doplnil, že nejde o oslavu Napoleona či jeho vítězství, ale o připomínku mezinárodně-politických a válečných událostí, jež ve své době zásadním způsobem ovlivnily Evropu a její následný vývoj.

Do bitvy se zapojí i 15 děl, která za půldruhé hodiny vystřílí přes 300 kilogramů střelného prachu. Scéna bude vyvrcholením víkendových vzpomínkových akcí na bitvu. Na programu je i řada vzpomínkových akcí za padlé v obcích na bojišti. Patří k nim v neděli i tradiční pietní akt u památníku mohyla Míru nad bojištěm. Z Brna k motorestu Rohlenka, tedy k bitevní ukázce, bude jezdit autobusová kyvadlová doprava.

V souvislosti s akcemi se bude od pátku 28. listopadu od 17:00 do neděle 30. listopadu do 19:00 ve Slavkově, kde dojde k obsazení města rakouskými vojáky připravujícími se na náměstí a zámeckém nádvoří na bitvu, uzavírat pro automobilovou dopravu centrum města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám