Hlavní obsah

Zimní sporty vznikly před 150 lety díky sázce

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úspěšný švýcarský hoteliér přesně před 150 lety pozval své letní hosty, aby ho navštívili i v zimě. Vylíčil jim, jak jsou zasněžené hory krásné. Se značnými pochybnostmi souhlasili, přijeli a zůstali mnohem déle, než předpokládali.

Foto: Profimedia.cz

Svatý Mořic

Článek

Skoro jako pohádka zní příběh o počátcích zimních sportů, jejichž kolébkou je švýcarský kanton Graubünden. Svatomořický hoteliér Johannes Badrutt přesvědčil v roce 1864 britské návštěvníky své chaty, aby se odvážili přijet i na zimní dovolenou.

Výletníkům se v zimě do hor příliš nechtělo, neuměli si představit, co lze ve sněhových závějích podnikat. Badrutt jim však slíbil, že pokud se jim pobyt nebude líbit, zaplatí jim cestovní výdaje. Na to slyšeli a s Badruttem si „plácli“.

Foto: archiv Switzerland Tourism

První lyžaři se museli obejít bez speciálního vybavení i oblečení.

Zasněžené svahy si britští turisté nakonec natolik zamilovali, že setrvali až do Velikonoc. Na bílých pláních se zabavili víc než dobře. Položili tak základ lyžování či běžkování. Oblast Svatého Mořice vyhledávají zimní turisté od té doby bez přestání. Švýcarské Alpy se rychle staly zimní dovolenkovou stálicí.

Neustálý pokrok

Nelze nezmínit ještě jednu zajímavost. V roce 1907 zpřístupnila první horská lanovka v Graubündenu vyhlídkovou horu Muottas Muragl a její terasu v nadmořské výšce 2456 metrů.

Dnes tam v malém lyžařském areálu Tenna jezdí ekologický vlek využívající solární energii (více než 300 slunečných dní ročně zajišťuje ideální podmínky). Tento vlek je první svého druhu na světě. Dokáže vyprodukovat až třináctkrát více energie, než spotřebuje na svůj provoz.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

V nejstarším městě Švýcarska

Stoupali jsme v kabinové lanovce vzhůru do kopců a pod námi se zmenšovalo švýcarské město Chur. Člověk si najednou daleko víc uvědomoval mohutné hory kolem....

Výběr článků

Načítám