Hlavní obsah

Zimní přechod jezera Inari: mrazivá expedice i pohádková dovolená

Novinky, Jan Haráč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nápad na přechod třetího největšího finského jezera Inari v našich hlavách vznikl poměrně impulsivně, bez velkého plánování. Stačilo jen mít chuť někam jet a být připraven na zimní nepohodu, kterou jsme, jak jistě chápete, při osmdesátikilometrovém pochodu za severním polárním kruhem očekávali. Nakonec se z mrazivé akce vyklubalo něco, co bych přirovnal k dovolené.

Foto: Jan Haráč

Začátek přechodu přes zamrzlé jezero Inari

Článek

K dopravě jsme zvolili automobilovou přepravu s využitím trajektu na trase Talin-Helsinky. Asi už tušíte, že jsme postupně přejížděli Polsko a pobaltské republiky.

Foto: Jan Haráč

Skupinové foto před startem expedice

Variantou byla také západní cesta přes Dánsko, ale tam je trajekt nesrovnatelně dražší a cesta o několik set kilometrů delší. Jízdu dlouhou 2500 kilometrů jsme zvládli za dva dny a ten třetí už naše čtveřice pochodovala ze severního cípu jezera Inari směrem k jihu.

Vybavení — jedna velká improvizace

Chcete přejít jezero Inari? Ano. Už jste předtím někdy něco podobného zkoušeli? Ne. Máte k tomu potřebné vybavení? Asi ano, nebo ne? Tak by se dal charakterizovat rozhovor, který se odehrával v našich hlavách před jakýmikoliv přípravami.

Foto: Jan Haráč

Boby místo saní taky dobře posloužily.

Správnou cestou byla nakonec improvizace. Místo drahých expedičních saní jsme zvolili dětské boby. Tažné popruhy nahradil horolezecký úvazek, tenké lano, pár karabin a hliníkové tyčky. Zbytek doplnily věci na hory.

Stany versus pětihvězdičkové sruby

Hned v úvodu nás uvítala skupinka losů. O jejich nevyzpytatelnosti a agresivitě jsme toho slyšeli dost na to, abychom je pozorovali z úctyhodné vzdálenosti. Den ubíhal a nám se otevíraly nádherné pohledy na polární krajinu. Slunce tady v zimě nikdy nevyleze příliš vysoko, takže máte pořád dojem, že je okolo šesté večer.

Foto: Jan Haráč

Po všechny dny přechodu se slunce drželo nízko.

Orientaci na jezeře zajišťují signální tyče, které nejsou nutné, pokud máte GPS. Ta nám také pomáhala hledat sruby, jejichž souřadnice můžete vyhledat na internetu. Sruby se nacházejí blízko břehu a jejich využívání je zdarma, takže nemusíte rozkládat stan.

Zařízení je skromné, ale najdete v nich vše, co potřebujete ke spokojenosti. Konkrétně kamna/krb, postele, dostatek dřeva, sekeru, pilu a někde dokonce i plynový vařič. Nedaleko je vždy vzdálen také suchý záchod.

Foto: Jan Haráč

Pohodlný srub se zázemím

O zásobu dřeva a pořádek se starají strážci parku. Samozřejmostí však je srub opustit v takovém stavu, v jakém ho přeberete, tedy vždy dokonale uklizený a čistý. V tomhle jsou Skandinávci ve srovnání s námi Čechy prostě někde jinde.

Dny jsou stejné, ale neomrzí

Přechod jezera nám zabral celkem pět dní s tím, že jeden záměrně padl na flákání se před „cílovou páskou“. Jednoduše se nám ještě nechtělo pryč. Náplň dní byla vesměs stejná. Ráno vstanete, roztopíte vodu, nasnídáte se a poté váš čeká několik hodin v panenské přírodě s vidinou vyhřátého pelechu na konci dne.

Foto: Jan Haráč

Sob ve své domovině

Na teploty jsme měli celkem štěstí, protože bylo jen kolem -10 stupňů Celsia. O tom, jaké to je pochodovat v -25 stupních, jsme se dozvěděli až poslední den. Musím přiznat, že pokud by takové mrazy byly po celou, určitě bychom přechod nenazvali dovolenou.

A zase zpátky…

Jelikož jsme nechali auto daleko na severu, museli se dva z nás obětovat a stopem se dopravit zpět na místo startu. Stopování v severské divočině může být krásným zážitkem, řekli byste si. Jenže ne v -25 stupních.

Foto: Jan Haráč

Poslední ráno na jezeře Inari

Paradoxně nám byla větší zima než za všechny předešlé dny na jezeře. Běžkařské boty navíc neposkytují zrovna teplotní komfort. Nakonec jsme si museli vypomoct i autobusem, který stál snad čtyřikrát tolik co v ČR. V tu chvíli nám to ale bylo upřímně jedno.

Více o jezeře Inari

Nachází se ve finské části Laponska, 1100 kilometrů severně od Helsinek a jen nepatrný kousek od hranic s Ruskem a Norskem.

Žádné pohraniční povolení, jako je zvykem u sousedů v Rusku, turisté nepotřebují.

S rozlohou 1040 kilometrů čtverečních je třetím největším finským jezerem (80 kilometrů na délku, 50 kilometrů na šířku).

Inari „vězní“ 3318 ostrovů a ostrůvků, které často vyvolávají dojem, že se nacházíte v obrovském bludišti.

Za pár hodin už jsme si to hnali na jih do národního parku Urho Kekkonen, kde jsme si naplánovali pořádné vyhřátí našich zmrzlých skořápek. Jeden z tamních srubů totiž disponoval finskou saunou. To už je však trochu jiná pohádka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám