Hlavní obsah

Oprava skalního hradu Vranov se protáhne. Zpřístupní se celý až od další sezóny

Kvůli uvolněným balvanům se protáhne oprava opěrné zdi a terasy na skalním hradu Vranov neboli Pantheonu v Malé Skále na Jablonecku. Kaple a vyhlídka na Český ráj tak návštěvníkům s největší pravděpodobností bude přístupná až od příští turistické sezóny. Kameny by mohly působit problémy i do budoucna.

Foto: archiv hradu Vranov

Skalní hrad Vranov

Článek

„Hrozilo, že by mohly spadnout. Největší má přes metr. Musí se proto nejprve ukotvit, teprve poté budeme moci postavit zbývající malou zídku," vysvětlil starosta obce Michal Rezler. Podle něj se nedá odhadnout, kdy bude stavba dokončená. „Záleží, kdy bude mít odborná firma čas kameny ukotvit,“ uvedl.

Starosta ale předpokládá, že práce na hradě postaveném na úzkém pískovcovém bradle budou hotové do konce října. Uvidí se však také podle počasí. Vybudování malé zídky opravy završí.

Na hradu z 15. století je už znovu postavena velká opěrná zeď, která se zřítila na konci září 2010 v důsledku vytrvalých dešťů a takřka odřízla přístup ke kapli. Někdejší letohrádek postavený v duchu romantické gotiky je od té doby veřejnosti nepřístupný.

Nejkomplikovanější český skalní hrad

Vranov je považován za unikátní spojení zříceniny středověkého hradu s duchem evropského romantismu. Ročně ho navštíví kolem 15 000 turistů. S délkou téměř 400 metrů je považován za nejkomplikovanější český skalní hrad.

Jako Pantheon čili památník slavných upravil zpustlý hrad v 19. století podnikatel F. Z. Römisch. V areálu hradu i v okolních lesích nechal vybudovat pomníky a mohyly vynikajících i mytických osobností evropské politiky a kultury. Po jeho smrti však areál hradu chátral a mnoho z toho, co tvořilo někdejší Pantheon, podlehlo času.

Reklama

Výběr článků

Načítám