Hlavní obsah

Čtyřmezí u Dobříše je nově vyznačeno pro turisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na rozhraní čtyř obcí - Dobříše, Bukové, Rosovic na Příbramsku a Hostomic na Berounsku - vznikla nová atrakce pro turisty. Na ojedinělé čtyřmezí v sedle mezi vrchy Studený a Kuchyňka upozorňuje nové označení hranic katastrů. Slavnostní odhalení bude v sobotu, kdy je na tomto místě naplánované kromě jiného také opékání buřtů.

Foto: archiv Brd

Studený vrch s rozhlednou

Článek

„Označili jsme nově čtyřmezí, které bylo vytyčeno v době Marie Terezie, když se dávaly hraniční kameny mezi katastry. Udělali jsme tam takový útvar, do kterého si sednete, a jsou tam vyznačeny výseče," uvedl starosta Hostomic Vít Štáhlavský. Hranice území jsou prý také namalovány na stromech.

Čtyřmezí je podle Šťáhlavského pozoruhodné tím, že leží na křižovatce lesních cest a turistických tras. Kříží se v těchto místech červená turistická značka vedoucí z Prahy do Lochovic se žlutou vedoucí z Hostomic do Nového Knína. Díky tomu projde kolem čtyřmezí velké množství turistů, aniž si to uvědomí. Zástupci obcí se rozhodli, že si tato lokalita zaslouží zdůraznit.

„Trojmezí jsou různě po republice i Evropě, ale čtyřmezí je docela ojedinělá věc," podotkl Štáhlavský. V sobotu bude podle něj z každé obce vypraven slavnostní pěší průvod, všichni se pak setkají právě na čtyřmezí. Společně budou opékat buřty a plánováno je i zasedání zastupitelstev všech čtyř obcí. „Protože každé obecní zastupitelstvo smí zasedat pouze na katastru své obce, stoupneme si do vyznačených výsečí a budeme tak na svých katastrech," dodal starosta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám