Hlavní obsah

Praha je jedním z nejpřeceňovanějších míst světa, tvrdí přední obchodní server

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obvykle se česká metropole dostává spíše na seznam míst, která v Evropě, či dokonce ve světě nesmíte minout. Tentokrát se však dostala do opačného seznamu. Vlivný obchodní a technologický blog Business Insider, který čte až pět miliónů lidí měsíčně, zařadil Prahu mezi šest nejpřeceňovanějších lokalit světa, kterým se mají turisté raději vyhnout.

Foto: Profimedia.cz

Praha se dostala na seznam, kam se běžně nedostává.

Článek

„Na světě jsou místa, o kterých každý říká, tam musíš jít, a když se tam dostanete, tak si možná jen sami uvnitř sebe tiše povzdechnete: Proč jsem se namáhal?” uvádí autor Robert McGarvey ve svém textu, který původně psal pro finanční web MainStreet, ale Business Insider se jej rozhodl převzít a ukázat širším masám čtenářů.

Podle jakého klíče autor místa vybíral? Nejdříve zdůraznil, že obecně opomíjená místa nemohou být přeceňovaná, a proto vybral jen takové destinace, které jsou známé opravdu celému světu. Ke každému místu se pak vyjádřil nějaký z oslovených odborníků z oblastí souvisejících s cestovním ruchem.

Hlavním důvodem k zařazení na seznam pak bylo prý to, že se jedná o destinace přeplněné lidmi, předražené, zahleděné do sebe, jsou tam k turistům hrubí anebo tam jednoduše není co dělat. Tvrdí, že chtěl jen upozornit na místa, která mají poměrně málo skalních zastánců a naopak mraky těch, kteří je nenávidí.

Praha je přeplněná

Do Prahy se jezdí kvůli úchvatné a výjimečné středověké architektuře v centru města a také kvůli Kafkovi, jehož muzeum stojí za zastávku. Problém ale je, že přesně tak přemýšlí i moc dalších lidí, napsal autor.

Foto: Profimedia.cz

Přeplněné historické centrum Prahy autory neuchvátilo.

V otázce našeho hlavního města pak McGarvey citoval jistého Patricka Smithe, který vede web o letectví Askthepilot.com. „Praha je nádherné město, tím jsem si jistý. Ale průměrný návštěvník se o tom může jen poměrně těžko přesvědčit, protože se musí neustále prodírat skrz davy lidí a strávit v nejrůznějších frontách nekonečné množství času,” tvrdí Smith.

Další stížnost pak McGarvey vyslal směrem k bezpečnosti, protože podle něj má přeplněná Praha velký problém s kapsáři, kteří se zaměřují právě na turisty. Zdůrazňuje pak, že cestovatele trápí také hodně revizoři při namátkových kontrolách turistů. Revizoři prý nemají pochopení pro to, že někteří nevědí, že nestačí zakoupit si jízdenku v automatu, ale je nutné si ji také označit při vstupu do dopravního prostoru.

Umělá Dubaj a předražený Aspen

V seznamu se ocitla vyjma Prahy také Dubaj. U té autor turistům přímo radí, aby ani neopouštěli letiště. Vyjma příležitostné pouštní bouře totiž podle něj není moc co vidět. Cituje Suzanne Garberovou z organizace International SOS: „Nákupní ráj Blízkého východu a skvělé místo pro ty, kteří se chtěli odstěhovat za opravdovým teplem. Vždyť kde jinde byste mohli lyžovat v nákupním centru ve 32 stupních Celsia. Ale hádejte co – celé místo je umělé. Chtějte opravdové věci, jeďte do pravých hor a lyžujte při reálných teplotách. Na to nepotřebujete létat do Dubaje.”

Foto: Profimedia.cz

Dubaj

Aspen je podle Briana Pennyho z blogu ThoughtForYourPenny nejpřeceňovanějším místem, které ve svém životě navštívil. Nejen parkování je prý drahé, drahé je totiž úplně všechno od hotelů až po restaurace. Vyjma toho, že je podle něj Aspen přeplněný turistickými braky, které se nikomu nelíbí, je navíc i hodně přelidněný.

Foto: Profimedia.cz

Aspen

Pokud chcete být vnímán jako bohatý snob, jeďte do Aspenu. Jinak zakotvěte v nedalekých městečkách Carbondale, Glenwood Springs a Redstone, která mají přístup ke stejným sjezdovkám za zlomek ceny, doporučuje Penny.

Umělý Cancún, nezajímavé Bali a turisty zničený Key West

Cancún označil spoluzakladatel webů Hotels.com a Getaroom.com Bob Diener za „velmi turistický a přelidněný”. Cancún byl vystavěn v 70. letech minulého století pouze k nalákání turistů. Ještě před začátkem výstavby v roce 1970 by prý člověk napočítal zdejší obyvatele na prstech jedné ruky.

Diener radí vynechat Cancún a místo toho zakotvit v nedalekém Tulumu s úchvatnými mayskými ruinami na pobřeží. „Anebo zamiřte do vnitrozemí a spatřete na vlastní oči kus historie — Chichén Itzá. Yucatán je krásný a měl by jej navštívit každý, Cancún ale vynechte,” radí.

Foto: Profimedia.cz

Cancún

Překvapivým členem seznamu je Bali. Jedním z faktorů jsou však pro autory drahé letenky, které přijdou Američany v přepočtu na 30 000 korun a více, a s přestupy tráví na cestě až 24 hodin. Na Bali podle nich ale není moc co dělat. Vyjma návštěv textilních obchůdků a koupě nějakého toho sarongu se máte zaposlouchat do hudby nějaké z pouličních kapel, sledovat hinduistický průvod a politovat hladovějící psy. „Mick Jagger si zde vzal Jerry Hallovou a víte, jak to dopadlo,” rýpl si autor. To, že je Bali jedním z nejlepších míst na světě pro potápění, se v jeho textu ale nedozvíte.

Foto: Profimedia.cz

Tradice Bali autory také příliš neoslovily.

Jako poslední přišel na řadu americký Key West, kde pobýval i legendární Ernest Hemingway. Na ostrově prý stále ještě najdete šestiprsté kočky, o kterých se s oblibou říká, že jsou potomky kočky Hem. Ale jinak šlo podle cestovní novinářky L. Jaye Bellové vše k šípku. „Cestovatelský průmysl to místo doslova pozřel, Hemingway se musí otáčet v hrobě,” tvrdí Bellová. Místo prý navíc neskutečně ničí obří výletní lodě, kvůli kterým se musí kanály kolem ostrova neustále více prohlubovat. „Když vám obří 20podlažní loď zcela zakryje výhled na západ slunce, není to hezké,” dodala smutně.

Foto: Profimedia.cz

Obří výletní lodě jsou kolem Key West na každodenním pořádku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám