Hlavní obsah

Řím začal s opravou své nejslavnější fontány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V italské metropoli začala generální oprava slavné barokní fontány, u níž natáčel například známý režisér Federico Fellini. Zástupy turistů, kteří na toto místo cestují ze všech koutů světa, se tak zhruba rok a půl budou muset na fontánu di Trevi dívat pouze z dálky. Restaurátoři ji ve čtvrtek ohradili plotem.

Foto: Profimedia.cz

Po setmění bývá fontána di Trevi nasvícená.

Článek

Fontána z 18. století patří k nejnavštěvovanějším památkám v Římě. Proslavil ji zejména režisér Federico Fellini, který u ní natočil legendární scénu svého filmu Sladký život (La Dolce Vita) z roku 1960. Právě v této fontáně dováděla za obdivných pohledů Marcela Mastroianniho hlavní představitelka snímku Anita Ekbergová.

K fontáně ale turisty táhne i legenda, podle níž vhození mincí do fontány pomáhá při hledání pravé lásky. O její oblíbenosti svědčí to, že se z vody každoročně sesbírají statisíce eur (milióny korun).

Foto: Profimedia.cz

K Fontáně di Trevi míří milióny turistů ročně.

O potřebě zásadní opravy této památky se mluvilo už několik let, konkrétní obrysy ale rekonstrukce získala až v roce 2012, kdy spadly některé prvky sochařské výzdoby. Odborníci zhoršení stavu objektu přisoudili extrémním klimatickým podmínkám. Opravy fontány zaplatí soukromý sektor.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám