Hlavní obsah

V Liberci otevřeli největší zábavní centrum zaměřené na vědu, zemi i člověka

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

V Liberci minulý víkend otevřeli dosud největší vědecko-zábavní centrum IQLANDIA, postavené z evropských dotací za zhruba 400 miliónů korun.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Zlatým hřebem expozice je humanoidní robot Thespian.

Článek

Pětipatrová budova nedaleko dálnice nabízí téměř čtyři stovky exponátů věnovaných vzniku naší planety, pradávným dinosaurům, ale i člověku samotnému, vědě, chemii, biologii, přírodním živlům, také vesmíru včetně moderního 3D planetária. Nechybí ani sex.

Zlatým hřebem je pak humanoidní robot Thespian v hodnotě dvou miliónů korun, se kterým si návštěvníci mohou povídat, ale především jej pomocí jednoduchých povelů přes počítač ovládat včetně takových úkonů jako jsou pohyby rukou a nohou, tanec, i úsměvy či mrkání a zpěv.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Návštěvníky pobaví i ohnivé tornádo.

V IQLANDII nejde o výstavu, nýbrž o interaktivní centrum, kde si každý drtivou většinu exponátů může na vlastní kůži vyzkoušet. Platí to přitom pro všechny bez rozdílu věku, především pak pro školáky, protože centrum jim předvede většinu povinné výuky tak zajímavou formou, že zjistí, jak často neoblíbená fyzika či chemie může být zábavná.

Nudit se nebudou ani předškoláci

Ale i předškolní děti si zde najdou své. Není však od věci vzít jim náhradní oblečení, protože hned v přízemí objektu návštěvníci narazí na vodní svět plný různých fontán, splavů, vodotrysků, malých přehrad, které mohou děti sami ovládat a hrát si s nimi. Vodním hrátkám pak vévodí interaktivní tabule, která pomocí vodního proudu dokáže znázornit přesně to, co namalujete na počítač instalovaný před ní, a to včetně různých obrázků i slov.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Drtivou většinu exponátů si můžete na vlastní kůži vyzkoušet. Toto je například časostroj.

Děti si ale užijí například i výrobu vlastních obřích bublin, do kterých se dokonce mohou samy nasoukat. Živá výbušná show vtáhne i diváky Každé patro má ale své „vrcholy“. Někde si můžete pod mikroskopem prozkoumat vlastní vlas či sejmuté otisky prstů, izolovat své DNA, vyrobit nanovlákna, anebo se pobavit při speciální „science show“ vedené dvojicí mladých chemiků, kteří vtipnou a zábavnou formou dokážou vtáhnout do různých pokusů každého.

Navíc jim přitom téměř vždy asistují samotní návštěvníci, kteří se tak podílejí na malých a bezpečných výbuších, zapalování čehokoli včetně ledu, ale třeba i na zmražení a následném rozbití nafukovacího balónku. Jinde zase na vlastní kůži vyzkoušíte, jakou sílu může mít taková vichřice, dokonce i zemětřesení či ohnivé tornádo, i když to poslední naštěstí jen uvidíte přes sklo.

Jak funguje oko či ucho

Jedno z pater je pak kompletně věnované člověku samotnému, včetně jeho vzniku, a to v rámci expozice nazvané Sexmisie, zaměřené citlivým způsobem na dospívání a sex a vhodné přece jen spíše pro náctileté. Lze ale vyzkoušet například to, jak funguje lidské ucho či oko, potrénovat vlastní sílu při pumpování červené tekutiny znázorňující srdeční činnost. Na figuríně pak můžete zjistit, jak dokážete operovat pomocí laparoskopie, ale třeba i pomocí soustředění porazit soupeře v posunování kuličky, aniž byste se jí dotýkali.

Hvězdný kolotoč i skateboard

Kromě již zmíněného robota má IQLANDIA připraveny ještě tři velké a už v prvních dnech návštěvníky jasně nejoblíbenější skvosty. Prvním je ono 3D planetárium se zhruba hodinovým programem vyplněným filmy o naší sluneční soustavě, přistání na Měsíci, a také o přírodě, druhým pak speciální hvězdný kolotoč, na kterém si lidé mohou vyzkoušet, co prožívá kosmonaut při cestě do vesmíru. Třetím v řadě je pak hvězdný skateboard, jehož pomocí plníte při prolítávání vesmírem různé úkoly.

Foto: Radim Vaculík, Právo

Ve 3D planetáriu je možné shlédnout filmy o naší sluneční soustavě i přistání na Měsíci.

S výčtem řady dalších zajímavých a často i dobrodružných exponátů bychom ale mohli pokračovat ještě dlouho, proto je jednodušší IQLANDII navštívit. Obavy o to, že jde o vyčerpávající výlet, jsou liché - na mnoha místech jsou připraveny odpočinkové kouty, pro děti dokonce i místa na hraní se stavebnicemi Lego a také restaurace s dalším Lego koutkem či speciální bar s výbušnou piňakoládou či dusíkatou zmrzlinou.

Ani při seberychlejší prohlídce nestihnete IQLANDII vyzkoušet a užít si celou za méně než pět či šest hodin. Vyplatí se proto do ní vrátit znovu.

Otevírací doba:úterý až pátek, neděle: 9.00-17.00
sobota, svátky a letní prázdniny (denně): 9.00-19.00
pondělí (pouze v květnu a červnu): 9.00-17.00
Vstupné:osoba/den: 230 korun
dítě do 15 let: 120 korun
rodina (dva dospělí + tři děti) : 590 korun
Vstupné do 3D planetária:dospělí: 90 korun
děti do 15 let: 60 korun
www.iqlandia.cz

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám