Hlavní obsah

Rozbouřené vlny oceánu smetly pravěký monument

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britům rok 2014 zatím příliš štěstí nepřinesl. Hned od jeho počátku totiž většinu Velké Británie ohrožují silné bouře a ničivé záplavy. Vysoké přílivové vlny způsobily škody v tisících domácnostech, kromě toho smetly také desítky miliónů let starý kamenný útvar na jihozápadě Anglie. Tato škoda je jen těžko vyčíslitelná.

Foto: Profimedia.cz

Ze skalnatého masivu zbyly jen zlomky.

Článek

Přes 15 metrů vysoký skalní útvar Pom Pom Rock byste ještě nedávno našli u pobřeží Portlandu v anglickém hrabství Dorset ležícího na pobřeží Lamanšského průlivu. Neodmyslitelně sem patřil. Aby ne, tato skála tady trčela ze země asi 150 miliónů let.

Foto: Profimedia.cz

Prastará přírodní památka Pom Pom Rock

Místním dětem Pom Pom Rock sezóně sloužil jako vodní prolézačka, turisté obdivovali stáří tohoto útvaru z období Jury i jeho dokonalé splynutí s okolní krajinou. Před několika dny ale mnohatunový monument neustál nátlak rozbouřeného oceánu a zřítil se.

Po významné přírodní památce tak nezůstal téměř ani kámen na kameni. Konstantní údery 4,5 metru vysokých vln „smyly“ jeden z turistických cílů Velké Británie.

Foto: Profimedia.cz

Dorset nabízí i další turistické cíle, například kamenný oblouk Durdle Door

Hrabství Dorset je ale proslulé více geologickými útvary. Jedním z nich je například kamenný oblouk Durdle Door, taktéž na pobřeží, blízko vesnice West Lulworth.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám