Hlavní obsah

Maďarské arboretum je oázou odpočinku

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestliže se při toulkách Maďarskem ocitnete v lázeňském městě Sárvár, zvažte návštěvu zdejšího arboreta. První vzácné rostliny tu byly zasazeny už v 16. století, dnes tu můžete obdivovat stovky druhů rostlinstva a nasát harmonickou atmosféru rozlehlé zeleně.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

V Sárváru můžete navštívit lázně, hrad nebo také velké arboretum.

Článek

Více než zahrada, více než městský park – sárvárské arboretum se rozkládá na ploše zhruba devíti hektarů. Jeho návštěvu lze vřele doporučit, ovšem s jedním opatřením – bez účinného repelentu tady dlouho nevydržíte.

V tomto arboretu se totiž daří nejen stovkám vzácných druhů keřů a stromů, ale také hmyzu. Stejně tak jsou koruny zdejších stromů domovem veverek, hbitě poskakujících z kmene na kmen, a 20–30 druhů ptáků.

Foto: Novinky

Turisté se v arboretu pohybují zejména po vyznačených cestách.

Pacienti, kteří navštěvují sárvárské lázně kvůli zdravotním problémům, i turisté, mířící do známých wellness zařízení jen za odpočinkem, procházku v arboretu jistě ocení. Kilometry bohatě obrostlých cestiček lemuje množství laviček ulevujících vyčerpaných nohám. Když se při posezení na některé z laviček na chvíli zadíváte kolem sebe, uleví se také napjaté mysli.

Foto: Novinky

Sekvoj, jedno z lákadel sárvárského arboreta

Nejstaršímu porostu v arboretu je zhruba 200 let. Jedná se o černé smrky, lípy, tisy a japonské akácie. Chloubou arboreta je také 80 let stará sekvoj. „To je v arboretu povinná věc. Návštěvníci mají rádi vysoké stromy,“ říká lesník a průvodce László Nagy.

Dále tady rostou také asijské druhy lip a bezpočet dalšího rostlinstva. Spočinout je možné také u kalného jezera. Na to se ale vyzbrojte dvojitou dávkou repelentu.

Foto: Klára Fischleinová, Novinky

V létě je posezení u vody příjemné kvůli většímu chládku. Hmyzu tady ale létá požehnaně.

Ať už v sárvárském arboretu nakonec strávíte hodinu, nebo celé odpoledne, při další návštěvě budete mít opět co objevovat. Příroda tady pokaždé sehraje trochu jiné divadlo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám