Hlavní obsah

Na horách lyžovaly na Štědrý den tisíce lyžařů

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tisíce lidí na východě Čech neodolalo a zpestřilo si čekání na Ježíška lyžováním. Navzdory teplému počasí a absenci sněhu i v podhůří fungovala většina lyžařských středisek v Krkonoších i Orlických horách naplno. Stoprocentní požitek ze svátečního lyžování kazila snad jen mlha, zejména ve vyšších částech sjezdovek.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V Deštném v Orlických horách se lyžovalo i na Štědrý den

Článek

Už 25 let patří k sobě Štědrý den a lyžování i pro Tomáše Nováka z Hradce Králové.

„Je to má štědrodenní tradice. Vynechal jsem jen jednou, když byl synek malý a právě na Štědrý den dostal příušnice. To jsme lyže zase schovali a místo na sjezdovku jsme mazali na pohotovost,“ zavzpomínal. I když většinou míří do Krkonoš, letos zvolil Deštné v Orlických horách.

„Letos jsme zkrátili provozní dobu o dvě hodiny, jezdilo se od 9 do 14 hodin. I kvůli našim zaměstnancům, aby se včas dostali domů ke štědrovečerní večeři. Současně jsme ale poprvé připravili sváteční permanentku. Celodenní lyžování přišlo na 190 korun, což je jinak cena dvouhodinového lyžování ve vedlejší sezoně,“ řekl Petr Prouza ze společnosti Sportprofi, která deštenský areál provozuje.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

V Deštném se na Štědrý den lyžovalo za zvýhodněnou cenu

„Nenechali jsme nic náhodě, a proto máme na sjezdovkách v průměru více než půl metru sněhu,“ hlásil z Říček v Orlických horách. Rušno bylo i v Krkonoších.

„V Janských Lázních jsou v provozu dvě lanovky, šest vleků. Celkem se jezdí na 12 kilometrech sjezdovek, otevřena je i Černohorská sáňkařská cesta. V Peci pod Sněžkou byla v provozu lanovka Hnědý vrch a osm lyžařských vleků, celkem 7 kilometrů,“ připomněl Petr Hynek ze Skiresortu Černá hora - Pec.

Na hřebenech Krkonoš leží 29 centimetrů zmrzlého sněhu, dnes ráno v nejvyšších partiích hor mrzlo. V lavinových katastrech je vyhlášen první, tedy nejnižší stupeň lavinového nebezpečí. V Orlických horách je zhruba 20 centimetrů sněhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám