Hlavní obsah

Pro návštěvu výjimečné australské galerie vám šnorchl nestačí

Novinky, fis

U Velkého bariérového útesu se v Austrálii minulý týden otevřela první podmořská galerie na světě. S tímto smělým nápadem přišel zdejší umělec BJ Price, jehož díla jsou právě nejdelším korálovým útesem světa inspirována. Bez potápěčských brýlí si toho tady ale moc neprohlédnete.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: U Velkého bariérového útesu vznikla první podmořská galerieVideo: Reuters

 
Článek

Sytě barevné obrazy umístěné na stojanech a připravené pro zvídavé pohledy návštěvníků galerie — tak lze popsat většinu uměleckých výstav. Když ovšem dodáme, že je tohle celé čtyři metry pod mořskou hladinou, platí to jen pro jedinou galerijní expozici. Vznikla asi 50 kilometrů od přístavního města Cairns na severu australského Queenslandu.

Místní umělec BJ Price, v jehož hlavě se idea podmořské galerie zrodila, se specializuje na abstraktní expresionistickou malbu. Jeho obrazy září výraznými barvami a jsou inspirované Velkým bariérovým útesem, který lemují. Malíř se do tohoto podmořského světa zamiloval. Svojí tvorbou by rád upozornil na jeho krásu a rozmanitost.

Kromě kulturní podívané se v unikátní podvodní galerii potápějícím se zvědavcům naskýtá také pohled na pomalu proplouvající i rychle se hemžící ryby. Při umísťování obrazů na mořské dno se museli tvůrci galerie poprat například s vlivy počasí, přílivem a odlivem. Nakonec zvítězili, a tak teď další a další zájemci klesají pod hladinu s potápěčskými brýlemi na očích a se vzduchem naplněnou láhví na zádech, aby si prohlédli umění dokonale splývající s přírodou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám