Hlavní obsah

V lázeňském parku v Luhačovicích začala kompletní obnova zeleně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí odstartovaly práce na dvacet let připravované kompletní obnově zeleně lázeňského parku v Luhačovicích. Ta potrvá zhruba rok a zdejší promenády změní v bezpečnou výletní zónu.

Foto: Archiv města Luhačovice

Za rok bude luhačovický lázeňský park vypadat jinak.

Článek

„Káceny budou zejména přestárlé a provozně nebezpečné stromy, které ohrožují bezpečný pohyb návštěvníků. Řada stromů vykazuje špatný zdravotní stav. Některé označují odborníci přímo za havarijní,“ řekl generální ředitel lázní Eduard Bláha k započaté obnově luhačovického lázeňského parku. Odstraněna bude také dvouřadá alej podél řeky Šťávnice.

Lázeňský park je součástí městské památkové zóny. Stáří zdejších stromů se pohybuje okolo 50 až 80 let. Při obnovovacích pracích bude pokáceno mimo jiné více než 2000 metrů čtverečních keřů a asi 300 vzrostlých stromů.

Zbrusu nová tvář

Při obnově zeleně vysadí zahradníci v luhačovickém parku celkem 476 stromů, přes 15 000 keřů a 7500 trvalek. Cílem je mimo jiné vytvoření stromových alejí, které budou lemovat hlavní pěší promenády.

V jižní části parku se návštěvníci v budoucnu projdou alejí červenolistých buků. Ta propojí promenádu s lázeňskou kolonádou. Vilu pod lipami a Alpskou růži pak obklopí borovice limba a horský smrk. „Nezapomněli jsme ani na japonskou zahradu u hotelu Jestřabí,“ dodal Bláha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám