Hlavní obsah

Pět letišť, na kterých oka nezamhouříte

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letiště nejsou jen o nákupech levných kartónů cigaret, parfémů a jednosladové whisky. Pro cestovatele je stále důležitější, jak a jestli se dá na konkrétním letišti spát. Podle autorů ankety na zmíněné téma je tento faktor velmi důležitý v případě zrušení či posunutí letu. Nikdy nevíte, kdy může přijít silná bouře či vánice. A islandskou sopku Eyjafjallajökull také neohlídáte.

Foto: Profimedia.cz

Chcete spát? To vám filipínské mezinárodní letiště Ninoy Aquino určitě neumožní.

Článek

V odlehlých koutech letišť najdete dnes na podlahách spát velké množství lidí všech národností, věků i příjmových kategorií. Důvodem bývají často i brzké lety a absence levné možnosti přespání přímo v areálu letiště.

Studii o možnosti spánku na letištích uspořádal specializovaný portál sleepinginairports.net. Podle autorů se vyspíte lépe i na soutěži sbíječek než na nejhorších pěti letištích.

Parametry hodnotilo celkem 14 600 pasažérů, zejména čtyři kritéria úzce související se spánkem. Komfort (tiché zóny a sedátka bez opěrátek, na kterých se dá spát), vymoženosti (sprchy a nonstop možnost koupě jídla), čistota (obecně čistota letiště) a zákaznický servis (drobnosti, které potěší - třeba když půjčí zaměstnanci letiště cestujícím polštář a přikrývku).

Pět letišť, kde se nevyspíte (i s vybranými komentáři cestovatelů)
1.Manila (Filipíny) - Ninoy Aquino International Airport (Terminál 1)
„Všechno se zdálo být zařízeno na základě toho, aby byl zážitek na tomto letišti tak hrozný, jak je to jen možné.” „Našli jsme nějaké kartóny v místním obchodě. Udělali jsme si z toho bezva postýlku.”
2.Bergamo (Itálie) - Orio al Serio Airport
„Nonstop tu běží jen jedna maličká kavárna... Ani kaple není v noci otevřená... A skupinka opilých lidí tady dokola pobíhá a nadává...”
3.Kalkata (Indie) - Netaji Subhas Chandra Bose Airport
„Spali jsme vsedě. Světla svítila celou noc a museli jsme se obléknout do bund (v Indii?) kvůli silné klimatizaci.”
4.Islámábád (Pákistán) - Benazir Bhutto Airport
„Zcela vzpřímené plastové posezení vám jen přidá na špatné náladě poté, co skončíte na odletech a marně čekáte na svůj spoj.”
5.Paříž (Francie) - BeauvaisAirport
„Spalo nás tam asi 15. Vykopli nás všechny ven chvíli po půlnoci, kdy byly všechny hotely v okolí plné.” „Čekal jsem v tranzitu na cestě z Maroka v tričku a sandálech. Když mě vykázali ven, venku bylo osm stupňů. Celou noc jsem chodil a poskakoval, abych nemrznul.”

Reklama

Výběr článků

Načítám