Hlavní obsah

Přes hory a doly rumunského vnitrozemí

Právo, Miroslav Navara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červené kuličky jeřabin a zvolna žloutnoucí listnaté stromy signalizují příchod podzimu. Nastalo období romanticky nazývané indiánské nebo též babí léto. Čekají nás barevné stráně smíšených lesů, stálejší, slunné, i když ne již tak teplé počasí, vhodné spíše k túrám či toulkám, často za půvaby vnitrozemí. Je tomu tak i v Rumunsku.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jezero Muntelui

Článek

Milovníci hor, jezer, nedotčené přírody, ale i zajímavých tradic si tam nacházeli cestu vždy. I u nás mají rumunské hory své příznivce, kteří rok co rok využívají možnosti toulat se neporušenou přírodou, poznávat pohostinství venkovanů, ale také objevovat ojedinělé kulturně historické odkazy minulosti.

Malebná Bukovina

V severovýchodní části Rumunska je kraj, který se jmenuje Bukovina. Malebná pahorkatina, kde se střídají pastviny se smíšenými lesy, údolí s říčkami a vesnicemi, kde by našince nepřekvapilo, kdyby se potkal s Nikolou Šuhajem.

Ve svých dějinách byla Bukovina součástí různých státních útvarů – Moldavského knížectví, osmanské říše, Rakouska-Uherska. Dnes je rozdělena mezi Rumunsko a Ukrajinu. Oblast je domovem mnoha klášterů, z nichž sedm je zapsáno na seznam památek světového dědictví UNESCO.

Kláštery jsou bohatě vyzdobené freskami s biblickými a dalšími náboženskými motivy jak v interiéru, tak zvenčí na fasádě. Celý unikátní architektonický a umělecký soubor je znám jako malované kláštery. Některé mají podobu pevností, byly postaveny, aby chránily kraj proti nájezdům Turků a Tatarů. Každý z nich je originální, něčím zajímavý a pro návštěvníky přitažlivý.

Foto: Archiv Romania Tourism

Rumunský klášter Voronet

Klášter Moldovita například upoutá monumentálním zobrazením obléhání Cařihradu v červeném, modrém, žlutém a hnědém koloritu. Voronet nese přízvisko Sixtinská kaple Východu díky bohatým dekoracím v interiéru. Klášter byl dokončen roku 1488 za vlády Štěpána Velikého a výzdobou odráží tehdejší život Moldávie. Klášter Sucevita stojí uprostřed čtverce vysokých obranných zdí, v každém rohu s věží, násobící obranné schopnosti.

Obranné funkce jsou dávnou minulostí. Dnes jsou kláštery i jejich široké okolí přívětivým prostředím, kde se návštěvník může podle libosti procházet uvnitř či toulat po okolí, loukami, na kterých občas cinkají zvonce pasoucích se stád.

Z romantického okouzlení nás navečer vytrhnou rachotivé zvuky, jakási klášterní signalizace. Jde o rytmické klepání do volně zavěšených prken, ze kterého zasvěcení poznají, k čemu jsou právě svoláváni.

Lázně i turistika

Na soutoku říček Bistrita a Dorna v lokalitě Vatra Bornei našel koncem 18. století profesor Haquet prameny poskytující „mimořádně osvěžující“ vodu. Roku 1806 byla uskutečněna první chemická analýza a ukázal se takový obsah minerálů, že lze hovořit o vodě léčivé. Od roku 1845 tu začíná působit klimatický lázeňský resort.

Postupně bylo v širším okolí kolem lokalit Saru Dornei, Poiana Negrii, Dorna Candrenilor a Podul Cosnei objeveno na 300 pramenů. Zdejší lázně pomáhají při kardiovaskulárních, nervových, revmatických a anemických onemocněních.

Kraj stojí za návštěvu nejen kvůli své lázeňské výjimečnosti. Vedou tudy značené trasy pro horské túry, pěší i cyklistické, na divoké řece Bistrita můžeme zvířit adrenalin při raftingu nebo při plavbě v divoké vodě na kánoi.

Turistické toulky mohou vést i dalšími lázeňskými resorty. Směrem na jih, v pohoří Nemira dorazíme do tzv. perly Moldávie, do obce Slanic, která má lázeňský statut od roku 1820.

Pokud do Bukoviny vyrazíme čistě za turistikou, pak nám jako východiska k túrám mohou sloužit menší města Gura Humorului nebo Campulung Moldovenesc, odkud lze putovat do pohoří Rarau, kde se rovněž nabízejí zařízení pro zimní sporty.

Foto: Reuters

Výhled z vrcholku Ceahlau

V Bicazu, ležícím na stejnojmenné říčce, či v Piatře-Neamt na úpatí pahorku Gozna, zvaného též Sinaia Moldávie, můžeme využít turistických zařízení, odkud se vyráží směrem na Durau, do nejvýznamnějšího lyžařského střediska pod vrcholem Ceahlau (800 metrů nad mořem). Jsou tam k dispozici značené turistické stezky, lanovky a sjezdovky.

Z památek vyniká stejnojmenný klášter, navštívit lze i etnografické muzeum a kulturněpastorální středisko sv. Daniela. Odtud se obvykle vyráží do Národního parku Ceahlau, rozkládajícího se v nadmořské výšce od 400 do 1904 metrů. Osada stejného jména nabízí prohlídku ruin takzvaného princova paláce, kostela ze 17. století a dřevěného kostela z 19. stol. Za návštěvu stojí i přístav na břehu jezera Muntelui.

Zážitky navíc

Kromě popsaných možností můžeme v Bukovině najít i zážitky, které budou těmi pověstnými třešničkami na dortu. Svezli jsme se například úzkokolejkou taženou parní lokomotivou, po trase Moldova–Argel.

Foto: Miroslav Navara, Právo

Malebnost rumunské přírody si vychutnáte i při jízdě úkokolejkou.

Projíždí se vesnicemi takřka po dvorcích lidových stavení, místní lidé vlak přívětivě zdraví, je vidět, že turistů si váží a rádi je vidí. Stojí za to pozorovat při práci personál vlaku. Je to stejné, jako tomu na dráze bývalo před desítkami let.

Hovořím-li o svezení, je tu ještě další možnost – plavba na vorech. Je poklidná, bez nebezpečných peřejí, zato vede nádhernou pahorkatinou, opravdovou lahůdkou pro milovníky přírody.

Foto: Miroslav Navara, Právo

Dobrodruzi se při túrách po Rumunsku mohou plavit třeba i na voru.

Do třetice stojí za zhlédnutí zvyky a obyčeje místního folklóru a lidového umění. Zcela ojedinělé jsou vzory malovaných kraslic, které jsou pro Bukovinu charakteristické. Vesnice Ciocanesti nabízí vše pod jednou střechou v místním muzeu.

Rady na cestu

Rumunsko rok za rokem v popřevratovém rozvoji turistiky pokračuje. Pro našince je přitažlivé především jako prostor, kde zejména v přírodě, v horách a lesích máme volnost pohybu jako nikde jinde. Má to i svá úskalí. V odlehlých a málo osídlených oblastech je celkem snadné zabloudit. Třeba GPS v mobilním telefonu proto není k zahození.

Jak se tam dostat

Nejrychleji letecky, do oblastí, které jsme popsali, se přiblížíme buď z letiště Tulcea nebo Suceava. Dá se cestovat i vlakem, je to však pro opravdové fandy – je nutné přestupovat a ceny nejsou právě lidové.

Nejpohodlnější je cestovat autem, i na místě jste pak svými pány. Cesta vede buď přes Bratislavu a Budapešť, nebo přes Vídeň a Budapešť. Cestou nejspíše jednou přespíte. Mějte také na paměti dálniční známky v tranzitních zemích.

Nejpohodlnější je cestovat autem, i na místě jste pak svými pány. Cesta vede buď přes Bratislavu a Budapešť, nebo přes Vídeň a Budapešť. Cestou nejspíše jednou přespíte. Mějte také na paměti dálniční známky v tranzitních zemích.

Podle zvolené trasy budete překonávat vzdálenost kolem tisícovky kilometrů. V oblasti jsou dvě větší města Suceava a Lasi.

Peníze a čas

Rumunsko je v EU, cestovní formality jsou proto jednoduché. Místní měnou je leu (množné číslo lei). Za jedno euro je 4,47 lei. Co se týče času, v Rumunsku je o hodinu více.

Pojištění

Evropskou kartu zdravotního pojištění akceptují pouze veřejná zdravotnická zařízení. Aby naše dovolená nebyla provázena nervozitou, je vhodné sjednat si komerční připojištění.

A ještě jedna originalita – vesnice Marginea je typická výrobou černé keramiky. Když si po prohlídce keramické manufaktury koupíte na památku třeba vázičku, budete mít po návratu doma nejen originální suvenýr, ale i praktickou věc. Květiny v ní vypadají velmi hezky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám