Hlavní obsah

Klimatické změny či nepřesná měření? Nejvyšší hora USA je o 25 metrů menší

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvyšší hora Severní Ameriky a celých Spojených států amerických Mount McKinley je o celých 25 metrů menší, než doposud vědci předpokládali. Na vině mohou být vyjma klimatických změn i nepřesná měření z roku 1952. Nejvyšší vrcholek Severní Ameriky podle všeho měří nikoliv 6194 metrů, ale „jen” 6169 metrů.

Foto: Profimedia.cz

Hora Mount McKinley

Článek

Nová studie, kterou zveřejnili američtí geografové, naznačuje, že se nejvyšší vrcholek Severní Ameriky zmenšil o celých 25 metrů. Vysvětlení záhady aljašského velikána však může být o něco prozaičtější. Naposledy byla totiž hora měřena roku 1952 a je tak možné, že tehdejší zjišťování výšky mělo určité mouchy.

Nová geologická studie uvádí, že nižší hodnota může být zapříčiněna zpřesněním měřících zařízení. Hlavním cílem nové studie je aktualizovat údaje všech aljašských topografických map.

Nová přeměření proběhla v roce 2012 pomocí technologie, která je jinak běžně určena pro zjišťování hodnot výrazně menších geografických útvarů.

Vrcholek Mount McKinley, často označovaný jen jako Denali, se nachází v aljašském národním parku Denali National Park a je oblíbeným cílem horolezců a milovníků adrenalinu. Oficiálně byl poprvé zdolán čtveřicí horolezců v roce 1913.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám