Hlavní obsah

Zhruba 75 procent lidí nad 35 let trpí syndromem prázdného pasu

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro jedince, kteří právě odmaturovali, je často skoro automatické, že během následujících několika let vezmou na záda batoh a vyrazí vidět kus světa. Když už ne pro pocit sebenaplnění, tak aspoň pro zábavu. Jenže čím dál více mladých na podobnou cestu nevyráží. A právě oni později v dospělosti tohoto rozhodnutí často hořce litují, naznačuje britská anketa.

Foto: Profimedia.cz

Rok na cestách mnoha lidem pomohl získat sebevědomí a poznat svět.

Článek

Pokud někdo ve vašem okolí právě váhá, zda by si měl vzít před vysokoškolským studiem rok pauzu anebo vyjet na delší dobu do zahraničí, měli byste ho podpořit. Naznačuje to alespoň nová studie cestovní kanceláře Contiki Holidays, podle které zhruba tři čtvrtiny lidí nad 35 let litují toho, že více necestovali, když jim bylo mezi 18 a 35 lety a neměli závazky. Trpí takzvaným syndromem prázdného pasu.

Přesně 65 procent respondentů by pak doporučilo svým mladším já, aby více cestovali před založením rodiny a nalezením stálé práce. Ti, kteří naopak hodně cestovali, svorně uvádějí, že jim cesty neposkytly jen krásné výhledy a poznávání exotických kultur. Cestování více než polovině respondentů pomohlo vnímat svět v širších kontextech. Třetina lidí uvedla, že jim cestování zvýšilo sebevědomí a 23 procent lidí souhlasilo s tvrzením, že je cestování učinilo více tolerantními.

„Nikdo nechce litovat šance, které nevyužil a sedět na postranní koleji. Poznávat svět přes změny statusů přátel na sociálních sítích není dobré. Mnoho lidí si v tomto věku není jisto samo sebou - buď neměli známky, které by jim zajistily místo na vysoké škole, anebo prostě potřebují na rok pauzu. Přesně pro ty je tento rok perfektní šancí cestovat dříve, než se postaví na kariérní žebřík, ze kterého už se jen těžko na rok vystupuje,” uvedl Matt Fletcher z cestovní kanceláře, která anketu uspořádala.

Anketa

Kdybyste měli šanci poradit svému mladšímu "já", aby více cestovalo, učinili byste to?
ano
83,1 %
ne
16,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20954 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám