Hlavní obsah

Podnikatel staví tajemný hrad téměř v Karpatech

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na místě historické usedlosti vzniká ve Štiavnických vrších na středním Slovensku zbrusu nová replika hradu. Jmenuje se Marcus a staví ji tu bohatý podnikatel pro svého syna. „Zatím je to takový tajemný hrad. Ale může se stát turistickou atrakcí našeho kraje,“ říká Alena z obce Repište, která se vrací z procházky od tohoto hradu.

BEZ KOMENTÁŘE: Hrad MarcusVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Replika hradu vyrůstá v místě staré usedlosti z 19. století. Základní kámen byl položen před třemi lety a nyní je hrad téměř před dokončením. Majitel nesouhlasí se zveřejněním svého jména a přiznává, že replika hradu je jeho „stavební úchylkou“.

„Miluji historickou architekturu a k obci Repište mám velmi blízký vztah. Jeho okolí má bohatou historii,“ uvedl bratislavský podnikatel. Příští hradní pán slibuje, že hrad bude po dokončení zčásti přístupný i turistům. „Místní lidé mi už dnes nosí různé historické předměty, které by rádi vystavovali v našem objektu,“ říká.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Hrad ještě není dostavěný. Svoji ceduli s popisky už ale má.

Novodobý hrad je budovaný bez využití elektřiny a pro udržení středověké atmosféry majitel zvažuje, že tam možná elektřina nebude nikdy zavedena. K hradu nepovede ani žádná asfaltová silnice. Financování stavby pokrývá výlučně z vlastních soukromých zdrojů.

Starosta se těší na nápor turistů

Nad povolením tak rozsáhlé stavby uprostřed téměř panenské přírody někteří kroutí hlavami. „Za peníze se už opravdu může všechno. Nechápu, jak může někdo povolit takovou stavbu uprostřed nedotčené přírody,“ rozčiluje se turista Karol z Banské Bystrice. Starosta obce Repište Vladimír Šalkovský však projekt obhajuje.

„Za okolními obcemi nechceme zaostávat v atrakcích, které přilákají turisty. V nedaleké obci Vyhne je například krásný Vodní ráj, Banská Štiavnica je zapsaná v UNESCO a Sklené Teplice jsou známé svými termálními lázněmi. V Repišti může být hrad,“ říká starosta s úsměvem. Podle něj se na stavbě hradu zaměstnalo 10 místních lidí a někteří si práci udrží i po dokončení stavby, protože si to vyžádá údržba hradu.

Názory se různí

Hrad se už dnes stává atrakcí pro turisty. „Je to krásné. Určitě sem zamíří řada domácích i zahraničních turistů. Chtělo by to lepší propagaci,“ říká paní Eva, která sem přijela s manželem ze Zvolenu.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Budovu hradu zkrášluje několik vyčnívajících věžiček.

Některým se však podobné aktivity nelíbí. „Když má tolik peněz, měl raději přispět na záchranu některého z chátrajících hradů na Slovensku. Místo toho staví vlastní hrad pro syna,“ mávne rukou Ján z Oravy.

Hrad má čtyři podlaží a neodmyslitelné věžičky. Jen z přední strany jsou čtyři a v zadní, kam zatím není dobře vidět, jsou určitě další. Finanční rozpočet celé stavby není známý. „Nejezdím na dovolené, raději stavím hrad,“ odbývá kritiky podnikatel a budoucí hradní pán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám