Hlavní obsah

Pražské hřbitovy jdou vstříc turistům. Čeká je modernizace

Novinky, Klára Fischleinová

Velké pražské hřbitovy jsou místem odpočinku řady známých českých osobností. Skutečnost, že k hrobům národních hrdinů či umělců chybí přesná navigace, chce změnit Správa pražských hřbitovů. Turistům pomůže v orientaci lepší značení a již fungující virtuální prohlídky, díky nimž se zájemci mohou procházet po hřbitově od počítače, by se měly rozšířit na další místa.

Foto: Profimedia.cz

Olšanské hřbitovy v Praze čekají velké změny.

Článek

Do budoucna plánuje Správa pražských hřbitovů (SPH) zlepšit orientační podmínky například na Olšanských hřbitovech, k čemuž by měly dopomoci sjednocené informační cedule a bannery. Turisté by už nemuseli váhat, kudy se na Olšanských hřbitovech vydat, aby došli přesně tam, kam chtějí. Pro české i zahraniční turisty pak budou připraveny ještě informační letáky.

„Zatímco na vyšehradském hřbitově jsou veškeré informace pouze v češtině a je jich minimum, na Olšanech chybí informační prvky zcela. Částí hřbitova vede v dost zbědovaném stavu naučná stezka, jíž z vlastních prostředků buduje páter Szabo. Když turista na hřbitov vstoupí, prakticky neví, kde je, a pokud chce například uctít památku Jana Palacha, musí se na cestu vyptat,“ řekl Novinkám ředitel SPH Martin Červený k aktuálnímu stavu přehlednosti velkých pražských hřbitovů.

Vzdělávací přínos

Úpravami by SPH vyšla vstříc především zájmu tuzemských turistů. Aby měli alespoň základní představu o tom, kde navěky spočinuli národní obrozenci, spisovatelé či vynálezci.

V blízké budoucnosti by turisté na hřbitovech měli mít možnost odpočinku na lavičce a k dispozici orientační systém s letákem, plánkem a základními daty. Navíc se výletníci budou moci na procházku připravit už z domova u aktivní mapy na webových stránkách.

Foto: Profimedia.cz

Vyšehradský hřbitov navštěvuje mnoho turistů, i těch zahraničních.

Exkurze na významných hřbitovech metropole by mohly mít význam také pro školy, kde se žáci a studenti o významných osobnostech učí. Zasmušilá atmosféra hřbitova zapůsobí přece jen hlouběji než pouhý výklad nebo text v učebnici.

Pokračování v digitalizaci

O předchozí přípravě výletu nad aktivní mapou už byla řeč. Realizace obdobných služeb na dalších místech si ovšem žádá ještě spoustu práce. Aktuálně jsou k virtuálním prohlídkám k dispozici pražské hřbitovy na Vyšehradě, Břevnově, v Hostivaři, Kobylisích a v Šárce. Správa pražských hřbitovů chce zdigitalizovat i další. Nabízejí se například zmíněné Olšanské hřbitovy.

„Začneme ještě toto léto. Do konce roku bych chtěl mít hotovou první etapu Olšanských hřbitovů, což je přibližně devět tisíc hrobů,“ uvedl Červený.

Mezi náhrobky s průvodcem

S výkladem průvodce, i bez něj, se dnes turisté mohou vypravit třeba na prohlídku Malostranského hřbitova. SPH chce zavést průvodcovské služby i na dalších pražských hřbitovech. K této inovaci směřují například Olšany kvůli množství významných funerálních plastik a hrobům slavných osobností.

Foto: Archiv Správy pražských hřbitovů

Chátrající vrátnice na pražské Floře

Do konce tohoto roku by mělo být na Olšanských hřbitovech připravené zázemí pro průvodce. Kromě jiného se dočká opravy bývalá vrátnice na Floře, která je nyní v dezolátním stavu. První prohlídky proběhnou nejspíš už v dubnu příštího roku.

Turisté dostanou pravděpodobně na výběr z více tras. Některá se zaměří na významné osobnosti, jiná třeba na funerální umění.

Inspirace z Rakouska

Martin Červený by úroveň pražských hřbitovů rád přiblížil hřbitovu Wiener Zentralfriedhof ve Vídni, rakouské metropoli. Pro turisty, kteří sem zavítají, je tady prý přichystán perfektní návštěvnický servis. Od informačního centra u vstupu, přes precizní orientační systém, až po plánky, letáky a dopravu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám