Hlavní obsah

Z černé skládky je plážový ráj turistů

Novinky, Klára Fischleinová

V americké Kalifornii si oceán šikovně poradil s nepořádkem, který léta vytvářeli místní obyvatelé přímo na pobřeží. Udělali si tady nelegální smetiště, po jehož odklizení se z pláže stala turistická stálice. Vlny totiž střepy z vyhozeného skla obrousily na hladké barevné oblázky. Mnoho cestovatelů si tady chce vyzkoušet, jaké bude se chvíli povalovat na skle.

BEZ KOMENTÁŘE: Skleněná pláž v americké Kalifornii

 
Článek

Nemusíte být fakír, abyste se bezbolestně prošli po horkých střepech. Na sluncem vyhřáté Skleněné pláži (v originále Glass Beach) u města Fort Bragg v severní Kalifornii máte možnost se v kouscích skla pohybovat podle libosti. Nutno ale podotknout, že jeho hrany už bezpečně ztupil Tichý oceán, který břehy Kalifornie omývá.

Historie této neobyčejné pláže je vskutku bizarní. Původně na zdejším pobřeží fungovala černá skládka, kam místní vozili vysloužilé domácí spotřebiče i jiný odpad, včetně toho skleněného. Až ke konci 60. let minulého století byla pláž uzavřena a posléze bylo odsud veškeré smetí odklizeno.

V roce 2002 pláž koupila Soustava kalifornských národních parků. Už vyčištěná mohla být konečně zpřístupněna dychtivým turistům, protože zprávy o lesklých skleněných oblázcích se rychle rozšířily. Pláž je součástí státního parku MacKerricher, který se skládá z rozmanitých přírodních území, mezi nimiž jsou i lesy a mokřady.

BEZ KOMENTÁŘE: Havajská pláž je pokrytá skleněnými oblázky

Přestože by se mohla kalifornská skleněná pláž jevit jako absolutní rarita, obdobnou lze navštívit také na havajském ostrově Kauai. I tam cestovatelé mezi zrnky písku a drobnými kamínky nacházejí barevné „drobečky” skla, které vlny oceánu dokonale vyhladily.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám