Hlavní obsah

Rychlokurz správného balení na cesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komerční článek - Batoh, nebo kufr? Cestování čeká v létě většinu z nás. Už víte, do čeho a jak se správně sbalit? Také vám poradíme jak ušetřit, když na dovolenou letíte s nízkonákladovou leteckou společností.

Polovinu připraveného oblečení před balením nemilosrdně vyřaďte.

Článek

Jak se správně a úsporně sbalit – to je jedno z nejdůležitějších know-how, které cestovatelští mazáci mají a podle kterého se poznají už na dálku. Čím úspornější a lehčí zavadlo, tím máte větší šanci, že si cestu užijete a nebudete obtěžkáni zbytečnostmi na zádech, v rukou či v hlavě. Jak na to?

Kufr vs. batoh

Odvěký souboj turistů a dobrodruhů. Co je tedy správně? Není možné odpovědět, co je dobře a co špatně. Záleží na tom, co od své dovolené čekáte a kam jedete. Pokud budete zdolávat himálajské osmitisícovky nebo cestovat za masajskými kmeny do Keni, s kufrem nepochodíte. Na druhou stranu v dubajském hotelu byste vypadali více než podezřele, kdybyste do lobby přicházeli v trekových sandálech a krosnou na zádech. Zkrátka – ujasněte si, co budete na dovolené dělat a kde se budete se zavazadlem pohybovat.

Jak se sbalit efektivně

Nechte se inspirovat postupy špičkových manažerů a plánujte jako profesionálové. Co tedy s sebou a jak na to?

- Minimálně měsíc před cestou si večer sedněte a starým dobrým způsobem pomocí tužky a papíru si sepište všechno, co potřebujete koupit nebo zajistit. Pak jděte spát.

- Další den se zamyslete znova: Můžu k seznamu ještě něco přidat?

- Třetí den si vezměte doplněný seznam do rukou a bod po bodu znovu projděte a promyslete, zda je daná věc opravdu nutná a jak si můžete některé věci ulehčit.

- Vše si roztřiďte do kategorií: nutné, potřebné, příjemné, nepotřebné a zbytečné.

- Naplánujte si den po dni, co zajistíte a nakoupíte. Začněte vždy od kategorie nutné a postupujte dále až ke zbytečnému. Počítejte s tím, že pravděpodobně vše nestihnete a kategorii zbytečné budete muset kvůli nedostatku času vyškrtnout!

- Ke správnému balení patří i kvalitní pojištění zavazadel. Cestu vám podraží jen o pár desetikorun, ale vyhnete se bolestným finančním ztrátám, které jsou s poškozením zavazadel spojeny.

Obsah zavazadla přizpůsobte plánovaným dovolenkovým aktivitám.

Balte s úsměvem

Osudová situace před odjezdem je moment, kdy zjistíte, že do kufru nebo batohu se nevejde vše, co potřebujete. Co s tím? Zde asi není možné dát jednotnou radu, protože vše se bude odvíjet podle cíle cesty. Obecné zásady se ale mohou hodit každému. Úsporné balení začíná už v obchodě při nákupu oblečení. Čím více funkcí oděv má, tím lépe. Kalhoty s odepínatelnými nohavicemi, víceúčelová bunda, vrstvení oblečení – to jsou základní pravidla pro kvalitně sbalené zavazadlo. A ještě jedna zásada platí, ať už jedete k moři, nebo do hor. Oblečení si před balením rozložte na zem a polovinu věcí nemilosrdně vyřaďte! Uleví se vám. Technika také ulehčí vašim zavazadlům. I když milujete šustění papíru při obracení stránek knihy, pamatujte na to, že čtečka je menší a skladnější než Jiráskův F. L. Věk.

Nízkonákladově!

Letíte na dovolenou nebo prodloužený víkend s nízkonákladovým dopravcem? Ušetřete na poplatcích! Sbalte se jen tak, abyste nemuseli doplácet za odbavené zavazadlo. Vměstnejte vše do příručního kufru či batohu. Na co je potřeba dát pozor?

- Velikost

Zavazadlo může mít jen určené rozměry a hmotnost. Většinou nesmí překročit 55 × 40 × 20 cm a váha nad 5 nebo 10 kg (podle dopravce) znamená problém nebo doplatek.

- Obsah

Určitě si s sebou budete brát nějaké tekutiny, minimálně zubní pastu a deodorant. Pokud obsah jedné lahvičky nepřesáhne 100 ml a vše tekuté bude sbalené v uzavíratelném průhledném sáčku, není se čeho bát a můžete si vše vzít s sebou na palubu.

- Počet zavazadel

Pravidlo zní – jedna letenka = jedno příruční zavazadlo. A mezi příruční zavazadla se počítají fotoaparáty nebo notebook. Takže si uvolněte ruce a vše sbalte do jednoho zavazadla.

Výběr článků

Načítám