Hlavní obsah

V Číně otevřeli největší budovu světa. Nechybí v ní pláž ani umělé slunce

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Globální centrum nového století v hlavním městě čínské provincie Sečuan je aktuálně největší volně stojící budovou světa. Rozměry stavby jsou ohromující. Jen na délku měří půl kilometru.

Foto: Profimedia.cz

Střecha největší budovy světa je zvlněná, interiér stavby je inspirovaný vodním živlem.

Článek

Do 100 metrů vysoké, 500 metrů dlouhé a 400 metrů široké budovy se ve městě Čcheng-tu v čínském Sečuanu na celkovou plochu 1,76 miliónu čtverečních metrů vešly obchody zavedených světových značek, pracovní kanceláře a konferenční sály, stovky hotelových pokojů, obří kluziště i 14 pláten kina IMAX.

Pokud by se návštěvníci kina či obchodů v nákupní zóně, zabírající 400 tisíc metrů čtverečních, chtěli na chvíli osvěžit, mohou v Globálním centru nového století zavítat do vodního parku s lákavým názvem Rajský ostrov.

Koupání si pak užijí v luxusním zázemí umělé pláže (na 5000 metrech čtverečních) i v simulovaných mořských vlnách nebo na „přímořské“ promenádě.

Foto: Profimedia.cz

Návštěvníci centra mohou využít také možnost koupání ve vodním parku

Právě motiv moře a vody se nese celou budovou. Už jen tvar obří skleněné budovy nápadně připomíná vlnu. Uvnitř je pak množství fontán i zmíněný vodní areál, jehož romantiku podpoří východ a západ slunce promítaný na obrazovce o rozměrech 150 na 40 metrů.

Pro porovnání: Globální centrum nového století je bezmála třikrát větší než Pentagon, sídlo Ministerstva obrazy Spojených států amerických. Slavná budova opery v australském Sydney by se do nové největší budovy světa vešla zhruba dvacetkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám