Hlavní obsah

Stařičké pohlednice ukazují minulou tvář stověžaté metropole

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na to, jak moc či málo se různé části Prahy v průběhu 20. století změnily, poukazují zachovalé historické pohlednice. Série černobílých, desítky let starých snímků s důvěrně známými kouty města je nastaveným zrcadlem pro současnou tvář města.

Foto: Profimedia.cz

Holešovické Výstaviště v roce 1921

Článek

Pomyslná procházka historickou Prahou vede například k holešovickému Výstavišti. Zatímco pohlednice stavbu zobrazuje v roce 1921, samotné Výstaviště vzniklo už o 30 let dříve. I tehdy byla v jeho blízkosti Stromovka. Průmyslový palác, dominanta areálu, byl otevřen v polovině března 1891.

V dobách minulého režimu ho Pražané znali pod názvem Sjezdový palác. Celý areál se tehdy jmenoval Park kultury a oddechu Julia Fučíka. Po zotavení z následků požáru v říjnu 2008 začal prostor opět sloužit k veletrhům, výstavám i dalším kulturním akcím.

Foto: Profimedia.cz

Panoramatický pohled na Josefov a most Svatopluka Čecha, dnes Čechův most. Vidět je také začátek Pařížské třídy, která se dříve jmenovala Mikulášská

Z Holešovic zamíříme na Staré město. Vltavu přejdeme po Čechově mostě, dříve most Svatopluka Čecha a v letech 1940 až 1945 Mendelův most. Byl vystavěn v letech 1905 až 1908, do šířky měří 16 metrů a na délku 169 metrů (někdy je uváděno o metr více).

Díky tomu je nejkratším pražským mostem. Byla by škoda nevšimnout si jeho zdobení. Na čtyřech sloupech, zkrášlujících začátek a konec mostu, jsou sochy géniů. Proti proudu vody se pak na pilířích naklánějí světlonoši. Všechny zmíněné sochy jsou z bronzu, což prozrazuje jejich zelenkavý nádech.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na kostel svatého Františka z Assisi a klášter křižovníků s červenou hvězdou

Po procházce přes Čechův most jsme se konečně přesunuli na Staré město. V jeho ulicích je bezpočet památek, které bychom mohli navštívit. Místo Staronové synagogy či Staroměstského náměstí nás ale pohlednice vede k baroknímu kostelu svatého Františka z Assisi, vystavěnému v 17. století.

Ještě dávno před tím, než na tomto místě vyrostl, stál na zdejší půdě kostel svatého Ducha. Přestože byl při požáru ve 14. století značně poškozen, křesťanská náboženská tradice se tu udržela a stovky let poté začala věřícím sloužit zbrusu nová kostelní budova. Ta, která se z dnešního pohledu už také proměnila v okno do minulosti.

Foto: Profimedia.cz

Bývalá Palackého třída, dnes ulice Anglická s výhledem na Purkyňovo náměstí, dnes známé jako náměstí Míru s kostelem svaté Ludmily

Když trochu přidáme do kroku, můžeme svoji pouť historickou Prahou ukončit až na Palackého třídě, dnes v ulici Anglická. Za reliéfem budov totiž vyčnívá kostel svaté Ludmily. Ten je chloubou náměstí Míru, dříve Purkyňova náměstí.

Základní kámen neogotické stavby byl posvěcen koncem roku 1888. Dokončena byla již čtyři roky poté. Provoz kostela přerušila v 70. letech minulého století stavba metra. Dnes se z kostela svaté Ludmily několikrát denně ozývají směrem nahoru k Vinohradům i dolů na náměstí I. P. Pavlova zvony. Alespoň ty znějí dnes stejně jako před lety.

Anketa

Máte rádi procházky historickým jádrem Prahy?
Ano
92 %
Ne
8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7993 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám